Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Skatter

Skattekonkurrens – Förbannelse eller välsignelse?

Skattekonkurrens mellan olika länder hindrar staten från att växa sig alltför stor. I en värld utan ”skatteparadis” skulle skatter och offentliga utgifter sannolikt vara högre. Den slutsatsen drar Dalibor Rohác i rapporten ”Skattekonkurrens – förbannelse eller välsignelse?”. Rapporten, som ursprungligen skrivits på uppdrag av Istituto Bruno Leoni, har översatts till svenska av Timbro.

Ladda ner (PDF) 502,9 KB

Sidor: 39

ISBN: 9175667690

Skattekonkurrens mellan olika länder beskrivs ofta som något orättvist och skadligt. Dalibor Rohác, forskare i ekonomi vid St. Antony’s College i Oxford, håller inte med. Han tycker att skattekonkurrens är ett effektivt verktyg för att begränsa statens naturliga expansionstendenser. I en värld utan ”skatteparadis” skulle skatter och offentliga utgifter sannolikt vara högre, menar Dalibor Rohác.

I rapporten ”Skattekonkurrens – förbannelse eller välsignelse” granskas de vanligaste argumenten som förs fram mot skattekonkurrens, både inom EU och OECD. Utifrån ett spelteoretiskt resonemang dras slutsatsen att det är bra att länder tävlar om olika skattenivåer.