Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Skatter

Sverige ligger sämst till på Lafferkurvan, enligt ny rapport

Sverige är det land som skulle öka skatteintäkterna mest genom sänkt skatt på höginkomsttagare, beräknar vår chefsekonom Jacob Lundberg i rapporten ”Lafferkurvans återkomst”, som släpptes den 19 december.

Den 19 december släppte Timbro rapporten ”Lafferkurvans återkomst” av Jacob Lundberg. Rapporten bygger på forskningsartikeln ”The Laffer curve for high incomes”, en del av författarens doktorsavhandling, och diskuterar under vilka förutsättningar skattesänkningar för höginkomsttagare är gratis för staten.

I rapporten analyseras beskattning av höga inkomster i 27 OECD-länder och det verkar som att fem av dessa, bland dem Sverige, ligger på fel sida av Lafferkurvan och alltså skulle kunna öka intäkterna genom att sänka skatten. Rapporten förklarar att kunskapen om Lafferkurvan – sambandet mellan skattesatsen och skatteintäkterna – har ökat betydligt under de senaste två decennierna. Man kan prata om en återkomst för Lafferkurvan.

Se Jacob Lundberg förklara Lafferkurvan:

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Youtube
Gå till Youtube

Se rapportsläppet i efterhand:

Presentationen från rapportsläppet: