Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Integration

DN:s ledarsida recenserar Religionskollision

”Multikulturalismen har misslyckats”, skriver Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter, i en recension av Eli Göndörs bok ”Religionskollision: Majoritet, minoritet och toleransens gränser” som lanseras den 10 oktober på Timbro förlag.

Ett problem som skildras i boken är hur drömmen om det multikulturella samhället slagit alldeles fel. Den har skapat politik som håller invandrare kvar i grupper och hindrar deras anpassning. Politiken försvårar språkinlärning och skapar stor osäkerhet om vad det egentligen innebär att vara svensk. Den är en barriär för integration.

När det på olika sätt uppmuntras och lönar sig att identifiera sig som i första hand minoritet ökar polariseringen mellan grupper. I Sverige har postkoloniala och västkritiska tankesätt frodats på universitet och myndigheter vilket gett invandrare och deras barn incitament att markera avstånd till det nya landet. Vilket i sin tur underblåst mer främlings- och islamfientlighet: ”Titta, de vägrar att anpassa sig!”

Islamofobin är en av de starkaste krafterna i samhället just nu. Här bär det svenska mottagandet ett stort ansvar; vi har uppmuntrat ett ”annorlundaskap” snarare än försökt eliminera friktionsytorna och få människor att fungera tillsammans så smidigt som möjligt.

Målet för det svenska majoritetssamhället kan aldrig vara att få muslimer att bli mindre muslimska. ”Varken religion i allmänhet eller islam i synnerhet är problemet”, som Göndör nyktert konstaterar. Däremot måste myndighets-Sverige bli bättre och modigare vad gäller att urskilja och stötta de tolkningar av islam som går emot den auktoritära, våldsbejakande, kvinnofientliga traditionen.

(…)

”Framför allt måste budskapet om vad som förväntas av nya medborgare bli tydligare och handla mer om praktisk handling och mindre om vad människor bör eller inte bör tycka och tänka”, skriver Göndör. Det är en lämplig liberal princip och en bra avslutning på en viktig debattbok.

Det skriver Erik Helmerson i en recension av Religionskollision: Majoritet, minoritet och toleransens gränser på DN:s ledarsidan.

Läs hela recension i Dagens Nyheter.