Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Välfärd

Hembesök eller telefonkö – Ett konsument perspektiv på primärvården i Sverige, Danmark och Belgien

Danskar och belgare får hembesök när de vill – dyr svensk primärvård ger sämre service

Ladda ner (PDF) 211,0 KB

Sidor: 49

Rapporten visar med tydliga kostnadsexempel och jämförelser att kostnaderna för svensk primärvård är mycket höga i förhållande till den service som ges. I Belgien och Danmark görs hembesök och erbjuds telefonkonsultationer dygnet runt till en lägre kostnad för patienter och skattebetalare.

Ett svenskt husläkarbesök kostar i genomsnitt 1 100 kr. I Belgien kommer din läkare hem till dig för 150-300 kr. Och i Danmark är kostnaden hälften mot den svenska,
ca 400-500 kr.

– Detta är två länder med hög servicenivå och nöjda vårdkonsumenter där det är självklart att doktorn är tillgänglig för telefonkonsultation och kan göra hembesök, dygnet runt — en utopi i Sverige, säger Johan Hjertqvist, chef för Timbro Hälsa.

Ny Temo-undersökning

I rapporten ingår en undersökning som visar att sex av tio svenskar anser att det är viktigt att kunna få hembesök av husläkaren. Denna tjänst saknas helt i Sverige.

– Den svenska primärvårdskrisen är självförvållad och resultat av ett stelbent system, menar Johan Hjertqvist.

Bara Sverige och Finland, som har likartade problem, håller fast vid offentligt drivna vårdcentraler där läkarna är anställda och saknar incitament att vara produktiva och serviceinriktade. Före ”7-kronorsreformen” 1970 litade även Sverige till ekonomiska drivkrafter. När dessa skrotades började problemen.

På två år har Norge lyckats fylla 600 vakanta läkartjänster och göra det attraktivt att vara husläkare genom att husläkarna blev egna företagare med ersättningsformer som premierar tillgänglighet och god service.