Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Inlägg
Allmänt

Följ Fredriks livestream från Foodora-cykeln

Under fyra dagar prövar vår chefsekonom Fredrik Kopsch på att jobba för Foodora. Han gör det för att få en bättre förståelse av själva jobbet och för att diskutera utanförskapet. Följ honom live på Youtube.

 

”Du kan väl prova själv!” Det har Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch fått höra många gånger när han försvarat gigekonomin. Så nu gör han just det. Från måndag till torsdag kommer han att leverera mat för Foodora och livestreama det. Idag måndag startar han klockan elva.

1,3 miljoner i Sverige är inte självförsörjande. Av dem är ungefär 350 000 personer friska och arbetsföra. Det skulle alltså behövas minst 70 stycken till företag i Foodoras storlek för att anställa de här personerna. Att Foodora finns är därför något positivt.

Många arbetslösa har låga kvalifikationer. Idag försöker vi subventionera fram deras anställningar. Det har gått dåligt. Nu ska etableringsjobb prövas, men inget tyder på att det kommer fungera så mycket bättre än tidigare försök.

Även om man är kritisk mot låglöneyrken så blir man svaret skyldig: hur ska dessa personer komma in på svensk arbetsmarknad?

Titta på Fredriks livestream här.

Mer läsning:

Timbro Sharing Economy Index

Till gigekonomins försvar

Jag sökte jobb på Foodora

Foodora skapar många fler jobb än politiker