Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Skatter

Skattefridagen 2017: Bred kampanj för sänkt skatt

I dag kampanjar vi tillsammans med de fyra borgerliga ungdomsförbunden och Skattebetalarnas Förening med anledning av Skattefridagen 2017. Den skattefria dagen är dagen då årets alla skatter är betalda och en genomsnittlig löntagare börjar tjäna ihop pengar till sig själv.

Ladda ner (PDF) 391,8 KB

Sidor: 9

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Youtube
Gå till Youtube

Drygt hälften av vad en snittinkomsttagare tjänar går i skatt om man lägger ihop arbetsgivaravgifter, kommunalskatt, moms och punktskatter. Skattefridagen infaller därför en bit in i juli.

– Skattefridagen är ett pedagogiskt sätt att visa hur mycket folk verkligen betalar i skatt. Att en vanlig inkomsttagare i Sverige ska jobba 199 av årets 365 dagar för staten innan man själv får behålla frukterna av sitt arbete är stötande, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

– Många känner inte till hur mycket skatt de egentligen betalar. Jag tror att många blir förvånade av att Skattefridagen infaller när mer än halva året har gått, säger Jacob Lundberg, Timbros chefsekonom.

Vid 13.00 i dag samlas människor som vill se sänka skatter på Norrmalmstorg i Stockholm för en manifestation där bland annat Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, talar 13.30. Läs mer om manifestation här.

Uppdatering. Se inspelningen från manifestationen i efterhand: