Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Utblick Krönika

Johan Ingerö: Här avgörs det amerikanska valet

Bara timmar återstår av det amerikanska presidentvalet. Johan Ingerö guidar genom valdagen och -natten, och ger dig alla aspekter att hålla koll på.

Kampanjarbetare för Donald Trump utanför en vallokal i North Carolina. Foto: Kathy Kmonicek/AP

Att följa amerikanska presidentval genom historien är att följa en förändring som för det mesta inte går snabbt, men som ibland tar ett skutt. När den stora depressionen utbröt 1929 var Demokraterna i spillror. De hade lidit flera stora valnederlag på raken och stöddes endast av delstater i den djupaste södern. Under Franklin Roosevelt hittade de en ny formel och vann de fem följande valen. 

1976 var Republikanerna ett splittrat, utfattigt och demoraliserat parti. Men genom Ronald Reagan vann de tre raka presidentval, förändrade debatten om statens roll och kapacitet. När Bill Clinton bröt deras segersvit 1992 så var det endast för att han drog sitt parti – till mycket gråt och tandagnisslan – åt höger. 

Det här är två exempel, av många, på hur spelreglerna, målgrupperna och sakfrågorna förändras. Och med bara timmar kvar tills rösterna på Kamala Harris och Donald Trump ska summeras är det dags att ge några tips om vart vi vill rikta våra blickar. Den tid då valen avgjordes i södern tycks förbi. Presidentvalet 2024 handlar om mellanvästern, de vita kvinnorna och de svarta männen.

🇺🇸🇺🇸🇺🇸

Vågmästarstaterna

Drygt fyrtio delstater kan numera anses avgjorda på förhand. De som inte är det är Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Arizona, North Carolina, Georgia och Nevada. Dessa sju är så jämna att skillnaden handlar om tiondelar – långt inom felmarginalen i varje seriös mätning. Av de sju så kommer avgörandet sannolikt fällas i Michigan, Wisconsin och Pennsylvania. Om Harris lyckas vinna dem så spelar de övriga fyra mindre roll – ett faktum som även Donald Trump är högst medveten om. Håll koll på större svängningar i slutspurtens mätningar – särskilt i mellanvästerns vågmästarstater.

🇺🇸🇺🇸🇺🇸

Valdeltagandet

Liksom i nästan alla delstater är vågmästarstaternas större städer dominerade av Demokraterna medan Republikanerna är starkast i småstäder och på landsbygden.

Det betyder att om Demokraterna lyckas mobilisera väljare i en storstad som Detroit, så vinner Kamala Harris Michigan. Detsamma gäller Charlotte i North Carolina, Atlanta i Georgia och så vidare. Om det i stället är småstäderna som mobiliseras så vinner Donald Trump. Mätningarna tycks just nu gå Trumps väg. Men Demokraterna har i regel en bättre mark-organisation när det gäller just den sortens mobilisering, vilket mätningarna kan ha svårt att fånga. Även vädret kan spela roll. Om det regnar i Detroit så kan det innebära att något fler Harris-väljare stannar hemma och att Michigan därmed vinns av Trump. Följ både förtidsröstningen och väderprognoserna i vågmästarstaterna.

🇺🇸🇺🇸🇺🇸

De halvintresserade

För att klara den nödvändiga mobiliseringen behöver kandidaterna vinna de halvintresserade väljarna. De som lutar klart åt ena hållet, men som traditionellt inte är så röstbenägna. Att Donald Trump nyligen ägnade tre timmar åt att delta i Joe Rogans podd och prata om (bland annat) kampsport handlar helt och hållet om att Rogan når miljontals yngre män, en av de grupper som mycket väl kan stanna på sofflocket om de inte är entusiastiska nog.

Av samma skäl har Kamala Harris, med hjälp av Barack Obama, ägnat betydande tid åt att mobilisera svarta män. Afro-amerikaner är sedan länge den mest pålitligt demokratvänliga gruppen i USA, men bland männen finns en ovanligt hög entusiasm för Trump och motsvarande skepsis till Harris. Hur de båda kandidaterna presterar i dessa grupper kommer att spela stor roll, och det finns därför anledning att den lättsamma underhållningen och de enkla kampanjgreppen på stort allvar.

🇺🇸🇺🇸🇺🇸

Könsgapet

Och apropå män så är skillnaden mellan könen ovanligt stor inför valet. Kamala Harris leder bland kvinnor med omkring tolv procentenheter, medan Donald Trump har en ännu större ledning, fjorton procentenheter, bland män. Harris behöver dock mobilisera kvinnor utan högskoleutbildning för att vinna, medan Trump behöver ta igen det han tidigare har förlorat bland medelklasskvinnor i de större städernas villaförorter. Det är därför Harris angriper Trump för att vilja införa ett nationellt abortförbud, medan Trump ilsket förnekar att han har några sådana planer. Hur kandidaterna presterar bland svarta män respektive vita kvinnor blir en avgörande faktor.

🇺🇸🇺🇸🇺🇸

Tillgängligheten

Donald Trump har länge, långt innan han gav sig in i politiken, älskat att medverka i talkshows och prata fritt om allt från politik till sport. Harris har tvärtom fått kritik för att skygga undan från alla sammanhang där hon inte har ett färdigt manus. Hon har dock gjort en mediaoffensiv de gångna veckorna, vilket talar för att Harriskampanjen har identifierat skyggheten som ett problem. Harris har även försökt få till ännu en tv-debatt mot Trump, väl medveten om att ex-presidenten nästan alltid är sin egen värsta fiende i sådana debatter. Tidigt i kampanjen undvek Harris intervjuer. Att hon mot slutet ändrade den strategin tyder på en stark oro inom kampanjen.