Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Smedjans sommarredaktion

Under sommaren förvandlas Smedjan från magasin till ledarsida, där våra sommarsmeder dagligen kommenterar svensk, europeisk och global politik i kortare texter. Välkommen att läsa! Läs mer

Samhälle Ledare

Johanna Trapp: Prisregleringar kommer skada djur

Regleringar försämrar redan vården för människor, men snart även för djur. Det får inte bli en klassfråga att ha husdjur, menar S och Lindgren, men egentligen är det bara ett svepskäl för att kunna kontrollera fler delar av samhället. Att vi har så god tillgång till djursjukvård har vi tillväxt och marknaden att tacka för, skriver Johanna Trapp.

Influeraren Therese Lindgren är engagerad i djurvälfärdsfrågan. Foto: Jessica Gow/ TT.

Socialdemokraterna lät nästan som en parodi på sig själva när de häromveckan konstaterade att det inte får bli en klassfråga vem som kan ha en hund. Partiet vill “öka konkurrensen på veterinärmarknaden och hejda vinstjakten för att sänka priserna”. Därför föreslår man att priser och avgifter ska regleras nationellt, samt tvinga kliniker till att ha veterinärer som majoritetsägare. S vill skapa samma problem som finns i människovården, även för djuren. Detta trots att veterinärvården är mer effektiv än människovården. 

Krav på en mer reglerad veterinärbransch drivs inte bara av Socialdemokraterna, utan även av en av Sveriges största influerare Therese Lindgren, som skrev en debattartikel i Expressen om att införa pristak på veterinärbesök. Lindgren, som opererat näsborren på sin hamster, menar att djurägare kommer tvingas avliva sina djur om inte en statlig reglering kommer på plats.

Veterinärmarknaden är ett lysande exempel på hur välstånd skapar efterfrågan på tjänster som tidigare inte fanns, men som nu är självklara för många. Sjukdomar som brukade innebära en dödsdom för djur kan nu åtgärdas. Tack vare vårt välstånd kan vi göra saker vi absolut inte kunde för tio, femton år sedan. Vi kan operera hamsternäsborrar, till exempel.

För att undvika oväntade utgifter som privatperson är en djurförsäkring mycket effektivare än pristak.

Utbudet, och kvaliteten, av god djursjukvård har ökat mycket de senaste decennierna, vilket såklart även avspeglat sig i priset. Ett pristak eller annan hämmande reglering skulle göra det omöjligt för veterinärkliniker att erbjuda samma nivå av service som i dag, vilket skulle leda till sämre vård med sämre tillgänglighet. För att undvika oväntade utgifter som privatperson är en djurförsäkring mycket effektivare än pristak. En försäkring erbjuder ett mer robust skydd mot höga kostnader, utan att stoppa utvecklingen av djurvård. För att ge bredare skydd vid ökande kostnader borde försäkringsbolagen vara villiga att teckna större försäkringar så att husse och matte kan skydda sin pälskling.

Vill man som djurägare genomgå en dyr cellgiftsbehandling för sin katt så har man all rätt att göra det, men man kan inte förvänta sig att det gemensamma ska betala för det. Särskilt när vi har en gemensamt finansierad sjukvård för människor som inte klarar av att hjälpa alla sjuka människor. 

Det är de privata aktörerna som erbjuder den efterfrågade flexibiliteten.

Efterfrågan på mer tillgänglig djurvård ökar. Allt fler önskar att veterinären ska vara tillgänglig dygnets alla timmar, utan att inse att det kommer kosta. I dagsläget finns både statliga och privata aktörer på marknaden, men det är de privata aktörerna som erbjuder den efterfrågade flexibiliteten. 

Den statliga aktören, Distriktsveterinärerna, drivs av Jordbruksverket och finns för att komplettera marknaden där efterfrågan på djurvård är stor, men utbudet är litet. Därför ska de främst fokusera på jordbruksdjur. Verkligheten visar dock att dessa veterinärer ofta tar hand om smådjur, eftersom de annars inte kan fylla sin arbetstid. De kan heller inte tillhandahålla vård mellan 06 och 23, eftersom det blir för dyrt. Det gör de privata aktörerna däremot. Vissa har till och med öppet dygnet runt. 


Socialdemokraterna konstaterar i sitt förslag att Sverige är känt för sitt starka djurskydd och friska djur, det stämmer just på grund av den fungerande veterinärmarknaden. Socialdemokraternas nyfunna engagemang för djurvården är bara ett svepskäl för att ta över ännu en del av samhället. Deras “återtagande av kontrollen” betyder som vanligt bara sämre utbud och tillgänglighet. Det om något leder till att djur dör.