Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Samhälle Essä

George Orwells mästerverk firar 75 år, och många av bokens begrepp har blivit en del av vardagsspråket. Men det viktigaste budskapet, anledningen till att boken kom till, går ofta förlorat. Det skriver Erik Daunfeldt i en essä.

Big Brother is watching you.

Slogan från 1984

Det är i år 75 år sedan den engelske författaren George Orwell (1903-1950) publicerade sitt magnum opus 1984. Ord som storebrorssamhälle, tankepolis och dubbeltänk är numera en del av vardagsspråket. Men blev samhället som Orwell beskrev det i boken 1984? Är bokens budskap relevant i dagens Sverige, med hög social och politisk tillit? Kan George Orwell fortfarande lära oss något?

1984 gavs ut 1949 och är Orwells betraktelse av totalitära samhällen och massövervakning. Huvudkaraktären Winston lever i ett dystopiskt London, där alla medborgare lever under det vaksamma ögat av Big Brother, en mystisk man som konstant övervakar sina medborgare. Polishelikoptrar patrullerar staden i jakt på förrädare, till och med barn tjallar på sina föräldrar. Det är ett samhälle utan tillit och privatliv. Ett uns av tvivel är ett tillräckligt skäl för att arresteras och sedan försvinna spårlöst. 

Ett uns av tvivel är ett tillräckligt skäl för att arresteras och sedan försvinna spårlöst. 

I sitt jobb på Sanningsministeriet jobbar Winston med att korrigera felaktiga förutsägelser som partiet har gjort eftersom partiet aldrig kan ha fel. Om en person hamnar i partiets onåd är det Winstons jobb att radera varenda spår av att personen existerat. I hemlighet hatar dock Winston detta totalitära samhälle. Han börjar därför att skriva en dagbok, där han reflekterar över och kritiserar det samhälle han lever i. Det är ett farligt beslut av Winston; ett beslut som kan få honom att försvinna för gott.   

Winston lever i ett land som befinner sig i krig. Bombningar, ransonering och offentliga avrättningar av krigsfångar är vardag. Fienden känns konstant närvarande och medborgarna är rädda. Detta leder till att de är villiga att ge upp sina friheter och rättigheter till Big Brother i utbyte mot skydd. Men krigen tar aldrig slut och vem som är fiende eller vän ändras hela tiden. Alla partimedlemmar bor i lägenheter som har tv-apparater där partiets propaganda konstant förmedlas, men där teknologin också används för att övervaka dem.

George Orwell, född Eric Arthur Blair, skrev 1984 i en tid då totalitarismen var på frammarsch. Hitler hade besegrats, men Östeuropa hade fallit under Stalins järnridå. Orwell var en övertygad socialist och hade stridit i spanska inbördeskriget mot Franco, men han var också en skarp kritiker av stalinismen och Sovjetunionen. Orwell hade sett stalinismens fasor på nära håll. Under Spanska inbördeskriget blev hans milis anklagad för att vara trotskister och därför förföljda av de Stalin-trogna kommunisterna. Många av hans kamrater arresterades, torterades och försvann spårlöst. Orwell lyckades fly till Frankrike och undkom ett liknande öde med nöd och näppe.

Många av de mest minnesvärda skildringarna i 1984 är inspirerade av Stalins Sovjetunion, till exempel hur förrädare öppet erkände brott de inte kunde ha begått. En av romanens mest kända fraser, ”2+2=5”, är direkt hämtad från Stalins femårsplaner. Världen som Orwell målar upp kännetecknas, precis som Stalins Sovjetunionen, av hopplöshet, brist på tillit och konstant övervakning. 

***

Den dystopiska värld som Orwell målar upp för oss är extrem. Det finns få ställen i världen som liknar den fullt ut. Vi kan dock känna igen många delar från olika diktaturer runt om i världen, exempelvis Nordkorea, men delar av Orwells dystopi kan kännas igen även i demokratier som USA.

Sannolikheten att Sverige över en natt skulle förvandlas till en totalitär diktatur är förstås minimal. Orwell skulle dock varna oss för även de små stegen mot ett samhälle där friheter och rättigheter åsidosätts för att staten ska skydda oss mot inre och yttre hot. Varje gång staten tar makt som inskränker vår personliga integritet i utbyte mot säkerhet, närmar vi oss gradvis det samhälle som Orwell gestaltade i 1984.

I Sverige tar vi nu stora kliv mot ett starkare övervakningssamhälle. Chat control, fördubbling av bevakningskameror och husrannsakan utan konkret brottsmisstanke är bara några av de förslag som har förts fram under senare tid. Intentionerna är goda; det handlar om att bekämpa allvarlig brottslighet och göra Sverige tryggare.

Förslaget innebär att dina privata chattar kan att övervakas, skannas och analyseras, utan att det finns någon brottsmisstanke.

Chat Control 2.0 är ett förslag som initierades av EU-kommissionär Ylva Johansson (S). Förslaget innebär att dina privata chattar kan att övervakas, skannas och analyseras, utan att det finns någon brottsmisstanke. Syftet är att stoppa barnpornografi och liknande material från att spridas. Men dina personliga bilder kan komma att granskas av byråkrater och det finns en överhängande risk att material felaktigt kommer att flaggas som farligt. Ditt personliga material som inte var avsedd att bli offentligt riskerar därmed att läcka ut till allmänheten, något som kan få ödesdigra konsekvenser för dig som privatperson. Trots de långtgående konsekvenserna för den personliga integriteten har debatten varit förhållandevis liten och frågan tog väldigt lite plats i det senaste EU-valet. I en Novus undersökning från 2023 uppgav 72 procent av respondenterna att de inte hört talas om Chat Control.

För att bekämpa gängbrottsligheten röstade nyligen riksdagen ja till att utöka preventiva tvångsmedel. Detta ger polisen fler verktyg för att övervaka sina medborgare, utan att det finns en konkret brottsmisstanke. Med dessa lagändringar riskerar ditt hus att genomsökas, dina meddelanden att bli avlästa och din dator att hackas. Dina privata meddelanden och samtal kan komma att avlyssnas i hemlighet av okända personer bakom datorskärmar. Även om du själv inte är misstänkt är du fortfarande inte säker. Det räcker nämligen med att någon i din närhet misstänks för att du själv riskerar att drabbas av polisens övervakning. 

Du kanske tycker att allt detta låter lite väl dramatiskt och att det är osannolikt att något sådant kommer att hända dig. Sverige har ju i stort sett en välfungerande stat med väldigt lite korruption. Vi i Sverige har också en väldigt hög tillit till varandra, rättsväsendet och de politiska institutionerna jämfört med andra länder. Den höga graden av tillit innebär att det kan vara lättare att genomföra genomgripande förändringar som försämrar integriteten i Sverige eftersom vi litar på varandra och de politiska institutionerna i (alltför) hög grad. Denna hypotes bekräftas också av en forskningsstudie i Tyskland som visade att högre tillit till den federala regeringen och rättsväsendet resulterade i en högre acceptans för övervakning. 

En hög grad av social och politisk tillit kan vara förrädisk eftersom den kan missbrukas av de som vill ha mer makt. Detta uppmärksammades också av Lagrådet, som skarpt kritiserade de nya möjligheterna till övervakning utan konkret brottsmisstanke. Lagrådet, som består av domare från högsta domstolen och högsta förvaltningsdomstolen, har varnat att det finns en uppenbar risk att oskyldiga kommer att drabbas. I sitt remissyttrande skriver de bland annat att: 

Integritetsrisken för tredje man ökar och det kan i fler fall komma att visa sig att den person som utsatts för åtgärden inte var delaktig i någon brottslig verksamhet.” 

Trots risken att din personliga integritet kränks så gick förslagen igenom i riksdagen med en överväldigande majoritet. Till skillnad från FRA-debatten för cirka 15 år sedan hölls inga stora offentliga demonstrationer mot lagändringarna. 

***

Totalitära samhällen skapas sällan direkt, utan de institutioner som skyddar sådana system tenderar att byggas upp över en längre tid. Det är därför de små stegen mot mer totalitära samhällen som vi bör vara vaksamma över. Orwells ultimata budskap är att varje samhälle kan bli totalitärt, men det innebär inte att det kommer att bli totalitärt. 

Att se Orwells verk 1984 som en profetia över framtiden är dock den absolut vanligaste felaktiga tolkningen av hans verk.

Boken 1984 tolkas ofta som en profetia, det vill säga en förutsägelse av Orwell hur samhället skulle se ut i framtiden. Men till skillnad från det samhälle som Orwell målade upp så har världen på många sätt blivit en friare plats. När 1984 publicerades levde ungefär 85 procent av jordens befolkning i någon form av autokrati. År 2023 hade denna andel sjunkit till ungefär 48 procent. Även ekonomiskt är vi friare idag. Den planekonomi som Orwell målande beskrev i 1984, där mat fördelades genom statliga ransoner eller svarta marknaden, är numera alltmer ovanlig. Saker som hungersnöd och extrem fattigdom har minskat runtom i världen, samtidigt som BNP per capita och ekonomisk frihet har ökat. 

Att se Orwells verk 1984 som en profetia över framtiden är dock den absolut vanligaste felaktiga tolkningen av hans verk. Orwell skrev nämligen 1984 som en varning av vad som kan hända om totalitarismen segrar, inte som en profetia över framtiden. 

Om vi ser 1984 som en varning och inte för som en profetia, så är budskapet i boken fortfarande relevant -– 75 år efter att den publicerades. Det är en varning om vad som kan hända när totalitarianism inte bekämpas. Även små steg mot ett starkare övervakningssamhälle skulle bekymra Orwell, speciellt när detta sker med argumenten att detta behövs för att skydda medborgarna. Det sker i Sverige i dag – dessutom med brett parlamentariskt stöd och knappt någon debatt.     

Storebror ser dig. 

Omslagsillustration: Midjourney