Utblick Krönika
Slaget är vunnet men kriget fortsätter
En budget i balans, snabbt sjunkande inflation och symboliskt viktiga reformer har präglat Javier Mileis första år som president i Argentina. Men kriget om statens roll fortsätter, skriver Rutger Brattström, aktuell med en ny rapport om Argentina.
Javier Milei har haft ett imponerande första år vid makten sedan han tillträdde, den tionde december 2023. Efter ett raskt arbete var den argentinska budgeten i balans redan i januari, för första gången sedan 2008. Det var få som trodde att det var möjligt i ett land där nästan halva statsbudgeten var ofinansierad så sent som året innan. Utgiftssidan har minskat med hela 30 procent.
Inflationen, som ätit sig in i argentinarnas plånböcker under decennier, har rasat snabbt efter att regeringen slutat trycka nya pesos. När Milei tillträdde var Argentina mer än halvvägs genom dörren till hyperinflation – inflationen i december 2023 var 1 455 procent på årsbasis. De senaste siffrorna, från oktober i år, var nere på (med argentinska mått) hanterbara 37 procent.
Steg för steg har Mileis regering gett argentinarna mer frihet genom att gå loss med rödpennan och stryka stora delar av den bysantinska lagboken. Det nyinrättade avregleringsdepartementet kommer dagligen med förslag på föråldrade och skadliga lagar att ändra eller ta bort.
Det nyinrättade avregleringsdepartementet kommer dagligen med förslag på föråldrade och skadliga lagar att ändra eller ta bort.
Reformerna är både stora och små. Små saker är att det nationella registret över brevduvors utveckling och potential ska stängas. Större är att repressiva lagar från militärjuntans dagar avskaffas. Statens kontroll över tidningspapper försvinner och man kommer framöver få anordna offentliga möten utan att anmäla dessa till polisen, som tidigare har haft rätt att närvara.
Från svensk synvinkel är nog det största avskaffandet av den argentinska hyresregleringen. Regleringen fungerade inte exakt som i Sverige, men att hyrorna minskat med 40 procent och att antalet hyresrätter på Buenos Aires hyresmarknad ökat med över 300 procent talar sitt tydliga språk.
I den argentinska politiken utkämpas ett kulturkrig om statens roll. På ena sidan slagfältet står peronisterna som menar att staten är till för att tillgodose varje människas alla behov och tillhandahålla ett ständigt ökande antal rättigheter, både sociala och ekonomiska – samt rätten till gratis fotboll på tv. På andra sidan står Mileis allians som anser att den individuella människan vet vad som är bäst för sig själv och att staten bör hållas borta från så många delar av livet som möjligt.
Det är i detta ljus som den uppenbara symbolpolitik som Milei ibland ägnar sig åt ska ses. Bland annat har man förbjudit marknadsföring av statligt finansierade tjänster och varor som ”gratis”. Det heter ”skattefinansierad skola” och ingenting annat.
Argentinarna är ännu inte fria att handla med utlandet utan att staten skär emellan.
Ett mina starkaste möten i Argentina var med kongressledamoten Bertie Benegas Lynch som representerar Mileis prati La Libertad Avanza. Jag ville prata om det konkreta reformarbetet, men Bertie ville bara prata om kulturkriget. Enligt honom var det mycket viktigare att ändra argentinarnas syn på vad staten är till för än att få igenom någon enskild reform.
I år har friheten vunnit ett slag i Argentina för första gången på mycket länge.
Kriget är långt ifrån över. Argentina beskattar fortfarande sina företag på mer än hundra procent av vinsten. Stora delar av statsapparaten är fortfarande djupt korrumperad. Argentinarna är ännu inte fria att handla med utlandet utan att staten skär emellan med både tullar och reglerade växelkurser. Likaså finns ett sammelsurium av särlagstiftning och privilegier ännu kvar.
Javier Mileis första år vid makten har varit inspirerande för liberaler och frihetsälskare världen över. Genom att tydligt förklara komplicerade ekonomiska samband vann han folkets stöd. Genom att implementera sin politik har han än så länge behållit det.
Världens viktigaste politiska utveckling sker just nu i Argentina. Jag kommer fortsätta rapportera och inspireras. Hoppas att ni vill hänga med.
Rutger Brattström släpper i dag rapporten ”Kommer Javier Milei lyckas?” som systematiskt går igenom reformerna i Argentina under 2024. Du hittar rapporten här.