Smedjans sommarredaktion
Under sommaren förvandlas Smedjan från magasin till ledarsida, där våra sommarsmeder dagligen kommenterar svensk, europeisk och global politik i kortare texter. Välkommen att läsa! Läs mer
Samhälle Ledare
Socialdemokraterna är verkligen socialister
Att prisregleringar leder till brist är en av nationalekonomins bäst belagda sanningar. Ändå vill Socialdemokraterna införa pristak på andrahandsuthyrning av bostadsrätter. Problemet med socialdemokratisk idéutveckling är att den landar i socialism, skriver Simon Johansson.
Efter valförlusten 2022 kände Socialdemokraterna att det inte längre fungerade att som politiskt parti sakna politik. Man tillsatte elva arbetsgrupper för att arbeta fram ett nytt partiprogram. Mest uppmärksammade hittills har grupperna om segregation respektive arbetsliv blivit. Segregationen vill man bryta genom att blanda befolkningen med hjälp av ”insatser vi tidigare inte gjort, i en skala vi tidigare inte sett”. När det gäller arbetslivet vill man göra Sverige fattigare genom förkortad arbetstid.
Nu vill ungdomsgruppen inte vara sämre. På en redan uselt fungerande hyresmarknad vill arbetsgruppen förbjuda bostadsrättsinnehavare från att ta ut ränta på sin tillgång. Om en bostadsrätt hyrs ut ska inte hyresgästen tillåtas betala för mer än avgiften till föreningen, driftkostnader och eventuellt tillägg för möblering.
S tror sig veta bättre än marknaden vad priset borde ligga på eller hur stor vinsten ska få vara.
Förslaget följer ett välkänt mönster: prisreglering och vinstbegränsning. I livsmedelshandeln, veterinärverksamheten, skolan, vården, banksektorn och på hyresmarknaden tror sig Socialdemokraterna veta bättre än marknaden vad priset borde ligga på eller hur stor vinsten ska få vara.
Nationalekonomen Lars Jonung kallar pristak för den mest elementära delen av den nationalekonomiska undervisningen om prismekanismer. Sätter man ett pris under marknadspris blir följden att köparna efterfrågar mer samtidigt som det blir mindre lönsamt för producenterna att producera varan. Följden blir köer och brister. Det har vi blivit varse i Sverige förut: på 50-talet var det bland annat spik, blöjor och potatis som blev föremål för socialdemokratiska prisregleringar – och som vi därför fick brist på.
Det räcker inte med marknaden för hyresrätter – nu ska man också slå sönder andrahandsmarknaden för bostadsrätter.
En prisreglering som lever kvar från den tiden är hyresregleringen. Förutom att man behöver stå i kö i 18 år för att få en hyresrätt i Stockholms innerstad har det också skapat omfattande svarthandel med hyreskontrakt. Men det räcker inte för S att marknaden för hyresrätter inte fungerar – nu ska man också slå sönder andrahandsmarknaden för bostadsrätter.
När vänsterpartier ska tänka ut reformer så landar de numera oundvikligen i socialism. Sedan man förlorade striden om löntagarfonderna för över 30 år sedan har Socialdemokraterna i allt väsentligt släppt sin ideologi och i stället ägnat sig åt att försvara status quo. Arbetsgruppernas spånande visar att socialismen är tillbaka i socialdemokratin. Problemet är att efterfrågan på den politiken bland svenska folket återspeglas i Vänsterpartiets väljarstöd.
Dåtidens socialdemokrater lärde sig sin läxa och avskaffade nästan alla prisregleringar. Nu är partiet på väg att upprepa sitt eget misstag och införa nya. Om ungdomsgruppen vill förbättra hyresmarknaden borde de tvärtom föreslå att prisregleringen på bostadsmarknaden tas bort. Inför fri hyressättning.