Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rea!

1989

120 kr

Tillgänglig som restorder

Denna essäserie består av fyra essäer om året 1989. Paketet innehåller följande titlar:

Andreas Johansson Heinö, Segra eller dö. 1989 och början på kulturkriget (2019)
1989 är murens fall och demokratins seger i Östeuropa. Men det är också året då nationalismen kom tillbaka, mångkulturen började ifrågasättas och Ayatollah Khomeini utfärdade en fatwa mot Salman Rushdie. Andreas Johansson Heinö berättar om hur kulturkriget började.

Andreas Ericson, När Sverige var som svenskast (2019)
Året var 1989. Hela världen vändes upp och ner, men i Sverige gick allt sin gilla gång. Andreas Ericson berättar om året då Sverige var som allra svenskast.

Milan Kundera, Ett kidnappat Västerland – eller Centraleuropas tragedi (2019)
När det kalla kriget var som allra kyligast påminde Milan Kundera oss om att Prag och Budapest var lika europeiska som Paris och Wien. Kunderas essä blev starten på en återupptäckt av Europa bortom järnridån.

Jasenko Selimović, Vid historiens slut blåste bilen av vägen (2019)
För Jasenko Selimović var kommunismens fall rock’n’roll och frihet att läsa Bukowski. Han befann sig mitt i skeendet som en ung man. I dag oroar han sig för att Väst glömt bort varför det segrade.

Timbro förlags essäserie presenterar nya och gamla svar på evig frågor om människan, samhället och politiken. Nya svenska originaltexter varvas med översättningar.