Porrfilter är verkningslös moralism
Ett flertal kommuner har infört porrfilter i skoldatorerna, i syfte att skydda barn och ungdomar från skadliga intryck. I själva verket kan filtret komma att ha en motsatt effekt. När vuxenvärlden stoppar huvudet i sanden riskerar det viktiga samtalet om sex och porr att utebli.
Lagom till skolstarten har vi nåtts av nyheten att ett flertal kommuner, däribland Stockholms stad, har infört porrfilter i elevdatorerna. Målet är att hindra elever från att söka fram grov våldspornografi. Utöver det ska filtret även censurera hemsidor med våld och ”annat olämpligt innehåll”. Satsningen har initierats av lobbande föräldrar och uppmärksammats av bland annat barnrättsorganisationen Porrfri barndom.
Trots hyllningarna från ängsliga mödrar och präktiga barnrättskämpar, har initiativet även mötts av kritik. Elza Dunkels, internetforskare vid Umeå Universitet, menar exempelvis att filtret kan leda till att den viktiga konversationen mellan vuxen och barn om sex och porr uteblir. I stället för att tvinga vuxenvärlden att konfrontera det faktum att deras barn vid en viss ålder kommer att börja agera utifrån sina nyfunna sexuella drifter, stoppar man huvudet i sanden och låtsas som att de små liven kommer att förbli lika oskuldsfulla för alltid.
Vidare säger Dunkels att det finns risk för att viktig information rörande HBTQ-frågor riskerar att fastna i porrfiltret, bland annat genom filtrering av könsord. För barn och unga som brottas med sin sexuella identitet kan det vara av stor betydelse att få tillgång till denna information. På denna kritik svarar en av filterförespråkarna, socialdemokraten tillika ledamoten i Ljungbys kommunfullmäktige Caroline Holmqvist Henrysson, att det viktigaste är att ”förmedla sunda värderingar till våra barn”.
Sunda värderingar? Hur sund är egentligen idén att en betydelsefull del av väldigt mångas liv bör filtreras bort och helst inte ens få existera i det offentliga rummet?
Att sopa problemet under mattan och låtsas som att världen fri från snusk är i bäst fall naivt och i värsta fall skadligt.
Trots sexmoralisternas ständiga försök till att stoppa porren, har den kommit att bli en naturlig del av många människors sex -och samliv. 70 procent av alla svenska män konsumerar porr. För kvinnor ligger motsvarande siffra på 30 procent. Detta trots att porrtittande ständigt stigmatiseras och moraliseras över.
Förr eller senare kommer barnen och ungdomarna att hamna i kontakt med porr. Filter eller inte – i dagens digitaliserade samhälle är det ofrånkomligt. Oavsett om det sker ofrivilligt eller på eget bevåg, är det vuxenvärldens ansvar att förklara vad det är de ser och vad som är okej och inte okej i sammanhanget. Det kan vara mycket obehagligt för en tolvåring att konfronteras med våldsporr. Då är det viktigt med en klok och ansvarstagande vuxen som hanterar situationen sakligt och utan alarmism.
Att sopa problemet under mattan och låtsas som att världen fri från snusk är i bäst fall naivt och i värsta fall skadligt. Även om de unga numera inte kommer att kunna surfa in på PornHub under skoltid, kommer de fortfarande att kunna göra det vid andra tillfällen. Att lägga filter på verkligheten skapar enbart incitament för de unga att utforska det där spännande, farliga och otillåtna. Den finns ingen sötare frukt än den förbjudna.
Porr behöver inte tolereras inom skolvärlden. Men försök att filtrera bort problemet kommer att orsaka mer skada än nytta. När det dessutom sker på bekostnad av det öppna samtalet och risken att barn och unga inte får tillgång till väsentlig information rörande sin sexualitet, är det extra allvarligt. Sunda värderingar bör i sammanhanget vara öppenhet och verklighetsförankring. Inte blind och verkningslös puritanism.