Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Krönikor

Skyll inte på domaren

Jurister tar mer plats i den svenska debatten än någonsin tidigare. Samtidigt växer skepsisen mot aktivistiska domare och juridiken som hinder för den politiska viljan. Adam Danieli pekar på hur politiken har hittat ett tacksamt sätt att komma undan det egna ansvaret för en misslyckad svensk rättspolitik: att skylla på domaren.

Det är för mycket hjärna i politiken

Klassresan har blivit det ideal som den samtida politiken bygger på. Men vad händer med samhällen där akademisk förmåga värderas så högt att de som väljer andra banor marginaliseras i den politiska föreställningsvärlden. Susanna Birgersson har läst en ny bok av David Goodhart – författaren som myntade begreppen somewheres och anywheres – som pekar ut vägar för att uppvärdera andra kompetenser än de akademiska.

Syna Sverigedemokraterna

Konsekvensen av nästan tio års försök att avtala bort parlamentariska realiteter är att Sverigedemokraterna aldrig på allvar synats i svensk politik. Ansvar kommer därför att vara den centrala frågan i…

Vi måste vara beredda på fyra år till med Trump

Med mindre än en månad kvar till det amerikanska presidentvalet har Joe Biden en stabil ledning över Donald Trump. Risken är att många europeiska politiker tar ut en Bidenseger i förskott, och glömmer bort att förbereda sig på vad fyra år till med Trump kan komma att innebära, skriver Idil Tuysuzoglu.

Symbolpolitik hör inte hemma i matkassen

Hemköp är ett i raden av företag som vill påverka sina kunder att göra mer hållbara val. Men deras kampanj bygger på förenklingar som riskerar att göra mer skada än nytta i miljödebatten, skriver Smedjans krönikör Hanna Marie Björklund.

Brott och straff räcker inte för valseger

Majoriteten av väljarna tycker att det är dags för ett regeringsskifte vid nästa val, men bara drygt var tredje tror att en moderatledd regering skulle göra ett bättre jobb än den nuvarande. Förtroendegapet är en varningssignal. Moderaterna får inte tappa optimismen och berättelsen om att en bättre framtid är möjlig, skriver Smedjans opinionskrönikör David Ahlin.

Parterna behöver inte mer tid

Efter att förhandlingarna om arbetsrätten spruckit talar regeringen om att arbetsmarknadens ska försöka igen. Men inget tyder på att mer tid skulle ta oss närmare en lösning. Centerpartiet och Liberalerna måste säkra att regeringen går vidare utan arbetsmarknadens parter, skriver Caspian Rehbinder.

USA är ett politiskt Disneyland

Sedan Donald Trump föra fyra år sedan vann det amerikanska presidentvalet har det talats om att Europa och USA glider isär. Men klyftan handlar inte bara om den sittande presidenten, utan minst lika mycket om politisk kultur. I tilltagande utsträckning styrs amerikansk politisk kultur av tv-underhållningens logik, och det kommer knappast att förändras om Trump förlorar i november, skriver Janerik Larsson.

Äganderätt är bästa skyddet för biologisk mångfald

De senaste veckorna har det kommit flera nedslående rapporter om hur livet på jorden hotas. För att inte gå vilse bland alarmistiska rubriker gäller det att ta fasta på samhällssystemets betydelse för möjligheterna att värna den biologiska mångfalden, skriver Smedjans nya krönikör Hanna Marie Björklund.

Tacka inte teknokrater för en fungerande vardag

Många innovationer blir först verkligt revolutionerande när de kan produceras billigt och komma många till del. Det är värt att komma ihåg nästa gång någon avfärdar exempelvis plast som en onödig del av det moderna samhället, konstaterar Mattias Svensson apropå ekonomen Tim Harfords två böcker om innovationerna som format världen. 

Alla vägar bär till thaikiosken

Att människor kan försörja sig själva måste vara den bärande principen för en liberal migrationspolitik. Men samtidigt som fri rörlighet blev en liberal symbolfråga gick denna grundläggande insikt förlorad. Det kan förklara varför migrationen blev ett öppet sår i svensk borgerlighet. Men i betoningen av den egna försörjningen finns också nyckeln till en väg framåt.

Negativ yttrandefrihet går före positiv religionsfrihet

För fem år sedan efter attentatet mot Charlie Hebdo svor vi på att stå upp för yttrandefriheten. Ingen har ännu argumenterat övertygande om varför gränsen skulle dras mellan att göra satir av profeten Muhammed och att bränna en koran. Catarina Kärkkäinen analyserar rättighetsargumenten i debatten.

Efter virusrädslan kommer den politiska ilskan

Kanske kommer vi om några år att betrakta den politiska hanteringen av coronapandemin som en masshallucination. Den rädsla för det okända som präglade det politiska beslutsfattandet under några få avgörande dagar i mars lär få allvarliga konsekvenser under lång tid framöver.

1 2 3 24