Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Smedjans sommarredaktion

Under sommaren förvandlas Smedjan från magasin till ledarsida, där våra sommarsmeder dagligen kommenterar svensk, europeisk och global politik i kortare texter. Välkommen att läsa! Läs mer

Utblick Ledare

Johanna Trapp: Abortfrågan avgör valet

Ekonomi och utrikespolitik kommer att vara viktiga frågor i höstens presidentval, men avgörandet kommer abortfrågan stå för, skriver Johanna Trapp.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och USA:s vicepresident och demokraternas troliga presidentkandidat Kamala Harris. Foto: AP Photo/Mariam Zuhaib

Det enda som räddade Demokraterna från en storförlust i mellanårsvalet 2022 var abortfrågan. Högsta domstolen hade nämligen, bara några månader innan valet, upphävt det domslut som grundlagsskyddade aborträtten på nationell nivå i USA, den som brukar kallas Roe v. Wade. Händelsen fick många att gå och rösta. Samma sak kommer att hända i höstens presidentval. Vem som kommer att vinna mest på frågan återstår dock att se.

Drygt 70 procent av de amerikanska väljarna sa i december 2023 att tillgång till fri och säker abort i den egna hemstaten är viktigt när de ska välja vem de ska rösta på i valet i november. 21 procent uppger att tillgången till abort är en fråga aldrig skulle kompromissa om. Sedan Roe v. Wade upphävdes har mängden kvinnliga och unga registrerade väljare ökat stort. Uppslutningen bakom frågan är bred. Tillgången till abort är, med råge, den viktigaste frågan för förortskvinnor i så kallade “swing states”, samma väljare som fick Trump vald 2016. 

Tillgången till abort är den viktigaste frågan för förortskvinnor i så kallade “swing states”.

Frågan om avslutade graviditeter har varit stor i amerikansk politik i mer än femtio år. Den klassiska hållningen är att republikanerna är emot abort, medan demokraterna är för. Men Högsta domstolens beslut har rört om. Republikanerna har insett att abortfrågan skrämmer iväg fler väljare än den vinner, varpå de nu söker efter en ny abortinställning med ljus och lykta för att både fånga in väljarna på ytterkanten och de som velar mellan partierna.

Den abortlagstiftning som USA har haft har baserats på det fjortonde tillägget till konstitutionen gällande rätten till privatliv. Men hela abortdiskussionen kan inte baseras på en diskussion från 1970-talet om en mening i konstitutionen utan ordet abort i sig, det menar i alla fall många högt uppsatta republikaner nu. Republikanerna Lindsey Graham, Kari Lake och Glenn Youngkin är exempel på republikaner som vill vinna tillbaka frågan genom att göra abort lagskyddat på nationell nivå igen. Flera av dem förespråkar vecka 15 som gräns. 

Som det ser ut i dag misslyckas republikanerna med att svara på abortfrågan på ett sätt som gör både den kristna högern och de osäkra väljarna nöjda. I stället sitter de fast och skadas av frågan. Trump är som bekant ingen övertygad abortmotståndare, utan öppnade försiktigt upp för diskussion om liberalare abortlagar i oktober förra året. Om det är någonting vi vet så är det att Donald Trump inte drar sig för att improvisera där han tycker det passar. Abortfrågan kommer inte vara ett undantag.

President Joe Biden må ha varit för abort, men med Harris blir det någonting annat. Då Biden var nyvald senator från Delaware 1973, sa han att Roe v. Wade var att “gå för långt”, under decennierna i senaten blev han dock allt mer positivt inställd till abort. Vicepresidenten Kamala Harris däremot har alltid varit för en fri abort. Hon är för en nationell lag som säkerställer abort till alla kvinnor i hela USA. I mars i år var Kamala Harris den första vicepresidenten någonsin som besökte en abortklinik.

Kritiken mot vicepresidenten handlar ofta om att hon är en dålig kommunikatör. Dels kan hon som Biden ibland trassla in sig i bisatser utan slut, dels misslyckas hon ofta med att visa upp en vision för landet. Hur blir egentligen en vanlig amerikans liv bättre av att rösta på henne? Men ett tydligt fokus på abortfrågan, en fråga där hon historiskt talat fritt och engagerat, kan bli ryggraden i hennes kampanjvision. Kanske kan hon hitta lite av den genuinitet som uppskattas så av Trumps väljare. 

I varje delstatsomröstning om abort som hållits har abortförespråkarsidan vunnit, inklusive i konservativa delstater.

Abortfrågan kommer att avgöra valet. I varje delstatsomröstning om abort som hållits sedan 2022 har abortförespråkarsidan vunnit, inklusive i konservativa delstater som Ohio, Kansas och Kentucky. Andelen amerikaner som är för abort är rekordhög. 69 procent vill att abort ska vara lagligt under graviditetens tre första månader. 61 procent menar att avskaffandet av Roe v. Wade var någonting dåligt.

Unga storstadsväljare som varit trötta eller irriterade på Biden kan enas under Harris vision om abort och känna att det är värt att gå och rösta. Samtidigt kan abortfrågan gynna Trump. Om republikanerna lyckas hitta ett svar på i hur många veckor man ska få göra en abort, som partiet kan stå bakom, och som osäkra väljare kan ställa sig bakom, kan Trump vinna valet.