Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Fantasi och frihet: August Strindberg i urval

Kommer hösten 2025

215 kr

Slut i lager

Den där bilden på August Strindberg (1849 – 1912) när han vandrar i ett vintrigt Stockholm i april 1912, på Drottninggatan mer bestämt, i pälsbrämad rock och halvhög hatt, har präglat intrycket av hans person för eftervärlden. Det är något ensamt men också kraftfullt som utstrålar från hans person. Inte har han kunnat förmå sig att stanna upp eller att komma till ro. Tvärtom, in i det sista var han engagerad i olika tvister och debatter. Hans vassa penna, som användes så ofta och som sårade så många, fortsatte att skriva.

I den här samlingen av texter av Strindberg vill vi visa på något av bredden i hans författarskap, från 1870-tal till 1900-talet första decennium. Varierande i sin syn på samhället och politiken stod Strindberg konsekvent för rätten att leva sitt liv efter egen vilja och rätten att publicera sina alster, även om samtiden förargades. På så sätt drev Strindberg på en modernisering av Sverige och ökade utrymmet för ett fritt skapande, med utgångspunkt i både fantasi och realism.

Björn Hasselgren är senior fellow vid Timbro. Han har varit redaktör för denna volym och inleder boken med ett förord. Ann Heberlein är teologie doktor i etik och författare. Hon tecknar i en inledning till boken den dubbla bilden av Strindberg, som både rumlare och geni.