Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Kalla kriget 2.1 – onda imperiets återkomst

I och med det ryska aggressionskriget i Ukraina har säkerhetsordningen i Europa brutits. Drömmarna om en demokratisk utveckling i Ryssland är sedan länge krossade. I stället möts Putin nu av hårda ekono- miska sanktioner, samtidigt som Finland och Sverige närmar sig Nato-medlemskap. Tankesmedjan Frivärlds grundare Mats Johansson varnade länge för den auktoritära utvecklingen i Ryss- land, bland annat i böckerna Det nya kalla kriget (2008), Kalla kriget 2.0 (2013) och Kalla kriget 2.1 (2015).

Nu ges Kalla kriget 2.1 ut på nytt, med ett nyskri-
vet förord av Frivärlds ordförande och Mats mångårige vän Gunnar Hökmark. Boken är ett skrämmande aktuellt tidsdokument, och en viktig påminnelse om att det fanns de som varnade i tid för den konfrontation mellan väst och Putins Ryssland som nu är ett faktum.

59 kr

I lager

Om författaren

Mats Johansson (1951-2017) föddes i Sundsvall där han fick sitt första jobb som journalist 1966. Under 1980-talet skrev han flera böcker och var verksam som korrespondent i Washington. Mellan 1988 och 1995 var han vd och förlagschef för Timbro. År 2000 återvände han till journalistiken som politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet. 2006-14 satt han i riksdagen för Moderaterna. År 2011 grundade han den utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld för vilken han fortsatte som ordförande och rektor för utbildningen Utrikesakademin. För det baltiska engagemanget med start i Måndagsrörelsen 1990-91  dekorerades Mats Johansson av presidenterna i Estland (Terra Mariana), Lettland (Trestjärneorden) och Litauen (republikens förtjänstorden).