Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Konstitutioner, politik och frihet: James Buchanan i urval

 

”Buchanan har inspirerat mig mer än någon annan nationalekonom genom sitt unika sätt att analysera politikens centrala betydelse för hur en ekonomi fungerar.” 

Niclas Berggren, docent vid Institutet för näringslivsforskning

54 kr

I lager

Vilka politiska spelregler ska man enas om för att kunna få förnuftiga politiska beslut? Vad händer med beslutsfattandet när lagstiftarna själva deltar i det politiska spelet och har sina egna intressen att bevaka? 

James Buchanans analyser av konstitutionella och politisk-ekonomiska frågor blev skolbildande. Med en karaktäristisk stil som var både lättillgänglig och logiskt sträng skärskådas de grundläggande problem som finns med att försöka lösa samhällsproblem genom offentligt beslutsfattande. Men här finns också en optimism att konstitutionella regler kan bidra till ett bättre politiskt spel.

 

Om författaren

James Buchanan var professor i nationalekonomi och verksam vid George Mason University. Han belönades med Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1986.