Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

På spaning efter det nya Indien

Hur ser den indiska drömmen ut, vad innebär det att bo i världens största slumområde och varför serveras inga cheeseburgare på McDonald’s?

54 kr

Slut i lager

I På spaning efter det nya Indien navigerar Henrik Sundbom mellan T-shirtsfabriker och grönsaksmarknader, mellan tempel och kaffebarer. Skildringar av vardagen i vad som snart kan vara världens tredje största ekonomi varvas med analyser av globaliseringens betydelse och välfärdens utmaningar i ett land där ingen vill betala skatt.

Henrik Sundbom är skribent och Indienkännare. Han kom till Indien för första gången 2008 och har sedan återvänt för årliga långresor, bott längre perioder i New Delhi och Bangalore och besökt femton av landets tjugonio delstater.

*   *   *

I bokens första kapitel, ”Indiens moderna historia”, tecknas en bild av den indiska politiken sedan självständigheten.

”Klyftor och klassresor” utgörs av en klättring nedför den indiska hierarkins klasstege, från de extremt rika, via den välmående medelklassen, till slumområdenas och landsbygdens fattigdom.

”Kastsystemet: världens mest seglivade hierarki” behandlar hur den hinduiska uppdelningen av mänskligheten i olika kast genomsyrar nästan alla aspekter av indiskt samhällsliv, men också hur den börjat vittra i fogarna.

”Äganderätt på undantag” handlar om äganderättens status, och hur denna rättighet ibland påverkar fattiga bönder och stamfolk – både när den glöms bort och när den respekteras.

”Fabriken: ett första steg ur fattigdom” berättar om en industriell revolution som låtit vänta på sig, det indiska IT-undret och de första experimenten med indisk bilindustri.

”Miljöförstöring och global uppvärmning” skildrar den svåra balansgången mellan människor, miljö och klimat när över en miljard människors levnadsstandard ska höjas.

”Globala vanor, lokala varor” reder ut vad globaliseringen inneburit för den inhemska kulturen. Vad går förlorat när snabbmat, näthandel och smarta taxiappar gör sitt intåg på en så säregen marknad som den indiska?

”Entreprenörer och innovatörer” är berättelsen om gatans småföretagare, indierna i Silicon Valley och McGyver-innovatörerna som tar fram produkter anpassade för en målgrupp som saknar medel.

”Välfärd – för alla” berättar om privatskolor som vänder sig till de fattigas barn och om försöksprojekt med skolpeng för att göra dem tillgängliga för än mer marginaliserade grupper.

”Korruption och kvinnovåld” tar tempen på de senaste årens folkrörelser, om svarta pengar, och om rättsröta.

”Tolerans på indiskt vis” tar sin utgångspunkt i Indiens tredjekönskultur, passerar förbi våldsamheter mellan hinduer och muslimer och avslutas i kulturelitens rop på ett mer tolerant offentligt samtal.

”I skuggan av ett torn” handlar om vad extrema klyftor mellan rik och fattig gör med samhällen och människor. Vad ser sluminvånaren när hon betraktar en privat skyskrapa: hopp eller hopplöshet?