120: Brott och straff – hur skipar vi rättvisa?
”Sverige saknar en genomtänkt syn på skuld hos gärningsmannen”, säger Per Claréus, biträdande kanslichef vid Moderaternas riksdagskansli och tidigare domare på Svea hovrätt, i veckans diskussion om brott och straff.
För strax över en vecka sedan kom nyheten om att en 12-årig flicka hade avlidit efter att ha träffats av skott i samband med en skjutning i Botkyrka i Stockholm. Detta är en av flera tragiska påminnelser om Sveriges stora problem med brottslighet, och varför frågan om kriminalpolitik bör vara prioriterad.
Läs också: Straffen var aldrig tänkta att vara rättvisa
Kriminalpolitiken är också en fråga som präglas av stora ideologiska skiljelinjer. I veckans avsnitt försöker redaktionen ta ett helhetsgrepp på brott och straff. Smedjanpodden gästas av Per Claréus, biträdande kanslichef vid Moderaternas riksdagskansli och tidigare domare på Svea hovrätt, och Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. De samtalar med Adam Danieli, skribent och juriststudent, och Catarina Kärkkäinen.
Vad är syftet med straff? Straffar vi av moraliska eller praktiska skäl? Vilka principer bör vara vägledande i straffrätten, och vad får det för konsekvenser i den faktiska politiken? Det är några av de frågor som diskuteras.
Prenumerera på Acast, iTunes, Spotify eller lyssna nedan!