Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Idéer Krönika

Det är bara du som kan skapa din egen frihet

Det är upp till dig att aktivt ta ansvar för ditt eget liv i både med- och motgång. Marie Söderqvist inspireras av youtubern Henrik Jönssons tidlösa budskap i den nya boken Bli fri – sju principer för oberoende.

Youtubern Henrik Jönsson som precis släppt boken Bli frisju principer för oberoende. Foto: Jens Nordström.

Bli frisju principer för oberoende, heter den framgångsrike politiske youtubern Henrik Jönssons nya bok, utgiven på Samizdat förlag. Författaren som sedan flera år tillbaka, dedikerat varje lördagsmorgon åt att publicera en ny film och svara på kommentarer, har 100 000-tals följare och uppåt miljonen nedladdningar under en månad. Uppenbart lyckas han säga något om dagspolitik som slår an en sträng hos många människor. Dessutom gör han det utan särskilt mycket elakheter eller gränslösa utfall vilket annars präglar mycket av det digitala politiska slagfältet och genererar tittare.   

Vad är då författarens frihetsbudskap? En del kommer nog att bli besvikna över strängheten eller kanske över dess självklara enkelhet. Att lära sig ta ansvar för att välja sitt liv, och inte bara göra det som råkade bli, för att man är född in i en grupp eller ett land, är den enkla sammanfattningen. Livet blir bättre eller i varje fall mer levande och äkta om man vågar hitta sin egen väg genom tillvaron och dessutom orka ompröva den – inte en gång utan många gånger under ett liv. 

Eftersom författaren använder sig själv och sitt eget livs ständigt omprövande och nystartande entreprenörstillvaro som fond för sina beskrivningar kan man som läsare inte låta bli att reflektera över att det som beskrivs, emellanåt framstår som allt annat än fritt. 

Att ha två små barn och tvingas flänga Sverige runt och förmå restauranger att ansluta sig till en nystartad app, inte tjäna några pengar alls, och aldrig ha tid för något annan än jobb, framstår som motsatsen till fri. Att bo inneboende i ett trist rum, i ett sunkigt område i London, utan pengar eller kontakter framstår inte heller som en drömtillvaro. 

Många känner sig tvingade att bete sig på ett visst sätt för att passa in. Försök bryta dig loss.

Men författarens frihetsidé har egentligen inget med absolut ekonomisk framgång att göra. Den handlar om motsatsen – hur man blir nöjd ändå. ”At least I tried” är en nyckelformulering i 70-talsfilmen ”Gökboet”, som handlar om ett antal instängda mentalpatienter och den lätt sadistiska sköterskan Rachel. Den kan ses som en allegori över ett samhälle där alla tvingas bli likadana och bete sig på ett visst sätt för att passa in.  Henrik Jönssons budskap är – gör som Jack Nicholson karaktär i filmen gjorde – försök bryt dig ut. Lyckas du inte, kan du iallafall dö med vetskapen att du åtminstone försökte. 

Mot det ställer han – tyck synd om mig jag har haft det svårt – perspektivet, där människor blir till offer för omständigheter och ömkas i stället för att uppmuntras att bryta sig loss och ta ansvar för att ta sig vidare. Ett förhållningssätt som på sina håll är utbrett både den svenska debatten och i praktiskt arbete med människor.

En annan bärande tanke i boken är att entreprenörskapet är en väg mot att bli fri. 

I någon mening har Jönsson rätt. Med ett eget företag slipper man chefer, 9-5 vardag, hurtfriska trivselregler och företagsfloskler. Å andra sidan – som egenföretagare har man ingen fast inkomst, riskerar att förlora allt och måste ständigt ompröva sina affärsmodeller och periodvis jobba jämnt med monotona och trista uppgifter.

Lär dig stå ut med att misslyckas och börja om från början igen.

Men det är just det som är poängen enligt Jönsson. Det framgångsrika företagandets krav på ständiga förändringar och förbättringar är ett perspektiv man också bör anlägga på sig själv. Byt miljöer, bryt upp, ompröva, tänk nytt. Lär dig stå ut med att misslyckas och börja om från början igen. Gå med på att livet är en berg och dalbana – och njut när det gå bra, och bit ihop och ta i, när det går dåligt.

Inser man det och klarar av att leva så, är man fri. 

I ett av kapitlen beskriver författaren ett möte med en halvmystisk guru som lär ut en sorts självförbättrande stoicism, i en källare i London. Under lite ursäktande för att eventuellt framstå som flummig, får man reda på att Henrik Jönsson raka hållning i sina lördagsvideos är inövad, (och då syftar jag på kroppshållningen). Inte ens att stå rakt upp och ner med armarna ut med sidorna är en syssla som inte går att förbättra.

Det är svårt att inte tycka om en bok som med språklig glädje och lättillgänglighet förespråkar en god hållning, mod, höga ambitioner och eget ansvar i både med- och motgång. Det är levnadsråd som håller från tonåren till döden.