Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Ekonomi Krönika

Carolin Dahlman: Frigör svenskarna med fuck off-kapital

Allt för många i Sverige är eller riskerar att bli beroende av staten. Borgerliga politiker måste hjälpa fler att ta kontroll över sin privatekonomi, exempelvis genom att sänka skatten på sparande, skriver Carolin Dahlman.

Var femte person bor i ett hushåll som inte klarar en oförutsedd utgift på 13 000 kr eller mer.

Uppståndelsen kring elstödet visade att många svenskar har små marginaler, och är i behov av stöd uppifrån när det krisar. Man skulle kunna tänka sig att befolkningen i ett land som har haft en enastående reallönehöjning de senaste decennierna hade kunnat lägga undan några kronor för sämre tider. Men icke. 

Individens beroende av staten är sorglig. Ofriheten kvävande. 

En högerregering bör göra mer än att skicka några slantar till privatpersoner som har tillfällig panik. Nästa uppgift för Tidöpartierna är att hjälpa oss vanliga medborgare att ta makten över våra plånböcker – och liv. Stärka vår självkänsla. Höja vår förmåga att ta ansvar.

Just nu är många sårbara. Hälften av alla ensamstående föräldrar saknar kontantmarginal, rapporterade SCB nyligen. Var femte person bor i ett hushåll som inte kan betala en större oförutsedd utgift på minst 13 000 kronor.

En högerregering bör göra mer än att skicka några slantar till privatpersoner som har tillfällig panik.

Fler grupper söker hjälp hos Stadsmissionen och de obetalda skulderna hos Kronofogden accelererar. Beloppet är nu det högsta någonsin. 

Det är särskilt illa för invandrade. Nästan ett av fyra barn med utländsk bakgrund har låg inkomststandard och fattigdom är nästan sju gånger vanligare bland utrikesfödda. 

Borgerliga politiker, med frihet och ansvar som ledord, kan hjälpa fler att ta kontroll över sin privatekonomi och bli mindre beroende av tillskott i stunden. Här är några förslag: 

  • Uppmuntra sparande.

Det står skrivet i Tidöavtalet att sparande i ISK, investeringssparkonton, ska göras skattefritt upp till 300 000 kronor. Men ännu har ingenting hänt på den fronten. Vid årsskiftet blev skatten på ISK-sparande i stället dubbelt så hög på grund av att statslåneräntan höjdes. Nu måste 3,5 miljoner sparare räddas från skattesmällen. Det sades ju att ISK var förmånligt; risken är att många känner sig lurade och slutar att spara helt. 

Regeringen borde även återinföra avdraget för pensionssparande. 

  • Sänk skatterna – med villkor. 

Tidöpartierna har sänkt skatter och bör fortsätta göra så. Men samtidigt upplysa folk om att de extra kronorna inte är ett tillskott för nya jeans, utan för att bygga en egen ekonomisk trygghet. 

Regeringen höjer inte brytpunkten för statlig skatt vid årsskiftet, med konsekvensen att många fler tvingas betala statlig skatt. Detta bör genast justeras, så att arbete lönar sig. 

  • Höj kunskaperna. 

I en undersökning från Finansinspektionen svarade tre av fyra unga att de inte visste hur man tar lån på banken. En av tre visste inte hur man gör en månadsbudget. Nästan var fjärde förstod inte vad ränta innebär. 

I en undersökning från Nordea från 2019 ansåg varannan ungdom, 13-18 år, att de inte visste nog för att fatta självständiga ekonomiska beslut. Nästan hälften visste inte hur man startar ett sparande eller gör en budget. Mer än var tredje hade låg kunskap om vilka typer av lån som bör undvikas.

Nästan hälften visste inte hur man startar ett sparande eller gör en budget.

Privatekonomi får väldigt liten plats i skolan. Skolverket har uttalat att det är upp till varje skola att avgöra hur mycket tid som ska ägnas åt den privatekonomiska delen, men det borde regleras hårdare. 

  • Arbetsmoralen behöver höjas. 

”15-åringar i Sverige har näst sämst arbetsmoral i skolan av alla OECD-länder”, konstaterade forskarna Nima Sanandaji och Gabriel Heller-Sahlgren förra året. 

Företag vittnade för några år sen om att de hade svårt att hitta personal som var ansvarstagande, självgående, noggranna, samt hade intresse för att arbeta. Arbetsgivare berättade om brister i att komma i tid, komma varje dag, hålla tempo eller stanna hela arbetsdagen.

58 procent av unga svenskar tycker att det är viktigt med mindre krav, enligt Kairos Future. 56 procent av svenskarna uppgav att deras största intresse är att ”göra ingenting”. 

Värderingar ändras inte via ett trollslag, men visst kan politikerna stärka moralen. Fler kan rustas om politiken är tuffare med bidrag, ställer krav på sysslolösa samt ger skolan i uppdrag att lära ut vad som krävs på en arbetsmarknad.

Prenumerera på Smedjan!

Varje lördag får du som prenumerant (gratis) ett nyhetsbrev med exklusiv text av Svend Dahl och lästips från veckan som gått. Dessutom unika erbjudanden på Timbro förlags utgivning.

  • Uppfostran. 

Det finns dock ljusglimtar. Fler unga bryr sig om att tjäna pengar samt oroar sig över sin ekonomi, enligt Ungdomsbarometern. Det är mycket bra. Jag vill såklart inte att barn har ångest, men det är positivt att de känner press, eftersom det ökar sannolikheten att de fattar förnuftiga beslut.

En borgerlig regering behöver återupptäcka ideal som självständighet och egenmakt. Tyvärr har år av socialism lämnat spår.

Politiker från vänster har tutat i oss att vi inte behöver göra så mycket själva, för välfärdsstaten finns där när det krisar. Sen drullade de bort pengarna. Och lämnade oss med mössan i hand. 

Hjälplösa. Ofria.