Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Jacob Lundberg om vårbudgeten

I dag presenterade regeringen tillsammans med Vänsterpartiet sin vårbudget. Smedjan har ställt fem snabba frågor till Timbros tillträdande chefsekonom, doktoranden i nationalekonomi Jacob Lundberg, om vad budgeten innebär för Sverige, och vad som händer nu.

Vad är ditt intryck av vårbudgeten?

– Den är tunn på förslag. Regeringen målar upp en rosig bild av ekonomin, men det kan den knappast ta åt sig äran för. Det handlar om konjunktur och om reformer som genomfördes under 90- och 00-talen. Det är bra att regeringen ger en dryg miljard mer till försvaret och polisen, men det är knappast tillräckligt givet behoven.

Vad blir konsekvenserna för ekonomin?

– De flesta av de skatteförändringar som regeringen aviserat under våren kan förväntas få negativa effekter på ekonomin, vilket i sin tur påverkar skattebaserna och skatteintäkterna negativt. Ytterligare 80 000 personer kommer att betala statlig inkomstskatt, vilket sannolikt inte ger några ökade skatteintäkter eftersom det verkar som att Sverige befinner sig på fel sida av Lafferkurvan för sådana här inkomstnivåer.

Vad säger budgeten om Miljöpartiets och Vänsterpartiets inflytande över regeringspolitiken?

– De har fått igenom några marginella åtgärder inom sina hjärtefrågor. Miljöpartiet har fått igenom en halv miljard extra till Klimatklivet, en subvention av klimatinvesteringar som kostar 400 kronor per ton utsläppsminskning enligt Naturvårdsverket. Hade man köpt EU-utsläppsrätter i stället hade man fått åtta gånger större utsläppsminskning för samma pengar.

– Vänsterpartiet har fått igenom en halv miljard i höjda ersättningar till förtidspensionärer. Detta kan förväntas minska sysselsättningen och eftersom det utformas som en skattereduktion gör det skattesystemet ännu krångligare.

Kommer budgeten att gå igenom?

– Ja, det enda konkreta skatteförslag som finns i budgeten är en teknisk fråga om beskattning vid fastighetsöverlåtelser så det finns ingen anledning för Alliansen att stoppa den. Det intressanta är vad som kommer att hända med höstbudgeten, och där är Alliansen inte överens ännu.

Vad är din ekonomiskpolitiska rekommendation till regeringen?

– Den bör inte slå sig till ro bara för att tillväxten är hyfsad för tillfället. Sverige behöver strukturreformer för en bättre fungerande bostadsmarknad och lägre trösklar in på arbetsmarknaden.