Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Smedjans sommarredaktion

Under sommaren förvandlas Smedjan från magasin till ledarsida, där våra sommarsmeder dagligen kommenterar svensk, europeisk och global politik i kortare texter. Välkommen att läsa! Läs mer

Samhälle Ledare

Marcus Björk: Nu kan allt hända i det amerikanska valet

Mordförsöket på presidentkandidat Donald Trump har i ett svep kastat alla valstrategier över ända. Demokraterna lär behöva återvända till ritbordet för att skissa fram en helt ny valstrategi, skriver Marcus Björk.

Donald Trump direkt efter mordförsöket i en pose som redan kallas ikonisk. Foto: Evan Vucci/AP Photo

Natten till söndagen utsattes den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump för ett mordförsök. Det var på ett valmöte i Butler, Pennsylvania, som 20-åriga Thomas Matthew Crooks avfyrade åtta skott mot presidentkandidaten innan han sköts ihjäl av säkerhetstjänsten. Trump överlevde med ett skadat öra. Vilka långsiktiga effekter mordförsöket får på valrörelsen och det slutliga valresultatet är fortfarande osäkert. Klart står dock att attentatet har kastat alla valstrategier över ända. 

Mordförsöket på Trump är det första på en tidigare eller sittande president sedan Ronald Reagan sköts 1981. Det berättas att när Reagan låg i operationssalen i väntan på operation så avlägsnade han sin syrgasmask och sa skämtsamt till vårdpersonalen: “jag hoppas att ni alla är republikaner”. En läkare ska då ha svarat “i dag, herr president, är vi alla republikaner”. Historien är talande för hur traumatiska händelser, som ett mordförsök, kan väcka sympatier även bland dem som inte sympatiserar politiskt med en person. 

Klart står dock att attentatet har kastat alla valstrategier över ända. 

Det återstår att se till vilken grad det också gäller Trump. Bilden av en blodig presidentkandidat ståendes under en amerikansk flagga, omgiven av säkerhetspersonal, ropandes “kämpa! kämpa! kämpa!” och med en knuten näve i luften, visar dock en politisk slagkämpe. 

Bildsättningen av Trump kunde knappast varit bättre för hans kampanj. Hans kämparglöd går hem hos de egna väljarna och kan potentiellt också inge en ny respekt hos de väljare som ännu inte bestämt sig. Kontrasten till sittande president Biden kunde heller knappast vara större. 

Mordförsöket på Trump har också fått konsekvenser för Joe Bidens kampanj. Efter veckor av fokus på hans neurologiska hälsa har helgens händelser (åtminstone tillfälligt) flyttat fokus, något som Bidens kampanj länge misslyckats med. Förflyttningen av fokus kan vara just det som räddar kvar honom i hans ifrågasatta position som demokratiska partiets presidentkandidat. Det är dock förutsatt att han lyckas undvika att återupprepa den katastrof till debatt som utlöste spekulationer om hans kognitiva förmåga från första början. 

I stället lär Bidens kampanj behöva värja sig mot republikanska beskyllningar om att demokraternas hårda retorik har piskat upp stämningen till den grad att någon bestämde sig för att göra slag i sak och skjuta Trump. Inte minst ett ljudband från ett möte med sponsorer förra veckan, och som Politico kommit över, har tjänat som bränsle till elden. I det hörs Biden säga att det är dags att sätta Trump “in a bullseye” –  det vill säga att sätta en måltavla på honom. En person vittnade om att Biden under samma möte besvarade frågan om hans strategi inför nästa debatt med orden “attack, attack, attack”. 

Ett vaccin mot anklagelser om uppvigling till 6 januari. 

Det kan bli svårt för demokraterna att värja sig mot dessa beskyllningar från en presidentkandidat som precis överlevt ett mordförsök. Även om motivet för attentatet ännu är oklart lär Trump kunna kontra alla beskyllningar om hatretorik och populism med att det är demokraternas retorik som faktiskt lett till våld – mot honom själv. Ett vaccin mot anklagelser om uppvigling till 6 januari

Attentatet mot Trump ändrade i ett ögonblick valets logik. Framför allt lär demokraterna behöva återvända till ritbordet för att skissa på en ny valstrategi. Att fortsätta utmåla Trump som ett hot mot demokratin som måste bekämpas till varje pris riskerar att göra Biden till ett lätt byte i debatten. Det lär inte heller vinna något val. Frågan är om demokraterna förmår formulera en valstrategi som inte enbart går ut på att svartmåla Trump. Den som lever får se.