Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Utblick Krönika

Anna Rennéus Guthrie: Polens potential är Europas

I Sverige dominerar fortfarande bilden av Polen som ett glåmigt och konservativt tidigare östland. Men i själva verket talar mycket för att den dynamiska polska ekonomin och landets nyckelroll i Nato kommer att bidra till ett starkare Europa, skriver chefen för tankesmedjan Frivärld Anna Rennéus Guthrie.

Foto: Wikimedia commons CC BY-SA 4.0

Från 23:e våningen ser Warszawa ut som en världsmetropol. Och då är vi inte ens halvvägs till toppen på spiran som huserar ett utsnitt av stadens dynamiska innovatörer. I sällskap av andra svenskar rör sig samtalet fort mot förvåningen – är det här Polen? Hissarna, som tagit oss till oanade höjder i ett centralt businesskomplex (känd i övrigt för sin stadigt överbokade takterrass på 49:e våningen), har en del ”buggar” när vi färdas. Men i relation till den svenska kontorsvardagen känns det som något hämtat ur en science fiction-dröm.

Föreställningar om Polen i Nordeuropa, och inte minst i Sverige, visar sig vara lika föråldrade som delar av den politik som det fram tills nu styrande partiet, Lag och Rättvisa, blivit ökända för. 

Trots Herman Lindqvists, och andras ansträngningar, att överbrygga de svenska kunskapsklyftorna om Polen före och efter murens fall är det alltjämt den äldre generationens bild av landet som dominerar. Det är bilden av en tidigare ”öststat” i gråmulna toner, som cementerats hos de allra flesta – så även i yngre generationer. Gamla skuggor har följt med in i nya decennier. Och detta under en ganska lång tid, där Polen fritt från Sovjets klor har hunnit vara både en aktiv och motsträvig EU-medlem samt vuxit till en stark ekonomi. Den snabba ekonomiska utvecklingen har skett med en handlingskraftig och arbetsvillig befolkning som även sökt en bättre framtid på många håll runt om i Europa. 

Framtidshoppet är något som lyser i Polen.

Med rätt förutsättningar kan det emellertid mycket väl vara den polska huvudstaden som håller mer av framtiden i sin famn än vad världen förväntar sig. För framtidshoppet är något som lyser i Polen. Ekonomin är stark, investeringarna från omvärlden stora och arbetslösheten bland de lägsta i EU. Polen är en viktig marknad för Sverige sett både till export och direktinvesteringar, och har ökat stadigt i betydelse de gångna decennierna. Allt detta de senaste årens inrikespolitiska utveckling till trots.

***

Det finns alltid saker som går att förbättra och åtgärda. Helt problemfritt lär väl knappast Polens fortsatta samhällsbygge vara, även när landets främsta företrädare nu uppdateras till modernare snitt. Men med den potential som Polen rymmer, i form av förutsättningar för tillväxt och entreprenörskap, men också en verkligt stabil och pålitlig säkerhetspolitisk bjässe och storebror för Sverige i Natofamiljen, borde möjligheterna vara stora framåt.

Och faktum är att polackerna är ett folk som känner Sverige och svenskarna nära nog bättre än vi känner oss själva. I historien, som spelar en långt större roll där än här, är dock svenskarna knappast hjältar, utan mest ihågkomna för sina krig och plundringar av landet under 1600-talet. Men vi har också varit sammanbundna genom våra kungligheter. 

Prenumerera på Smedjan!

Varje lördag får du som prenumerant (gratis) ett nyhetsbrev med exklusiv text av Svend Dahl och lästips från veckan som gått. Dessutom unika erbjudanden på Timbro förlags utgivning.

Man skulle kunna argumentera att förutsättningarna för att relationerna mellan Polen och Sverige ska kunna blomstra sällan varit så goda som de är nu. Samma sak gäller möjligheterna för att Polen och EU ska kunna hitta en mer framgångsrik väg framåt tillsammans. Det kommer dock krävas också ett visst mått av ödmjukhet från stora delar av EU och Sverige: vad är det Polen lyckats med som vi andra missat? 

Om vi lyckas frigöra oss från den otidsenliga bilden av Polen som en gammal öststat och i stället omfamna den förändringsresa Polen slagit in på, finns goda skäl att tro att det kommer gynna både oss själva, Polen och Europa i stort.