SD och de rödgröna sitter i samma båt
De rödgrönas retorik har länge gått ut på att den som röstar likadant som SD samarbetar med SD. Löfven påpekar ofta att Socialdemokraterna aldrig kommer att göra det. Därför kan man undra vad han tycker om Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting, som driver politik med SD:s hjälp.
Senast i går deklarerade Stefan Löfven att han aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Samtidigt är det just vad hans parti gör i Stockholm – åtminstone enligt den gängse definitionen av ”samarbete med SD” som att rösta likadant.
Snart ska Stockholms läns landsting upphandla sitt färdtjänstavtal på nytt. I förrgår tvingade oppositionen i landstinget, som består av S, V, MP och SD, igenom att kollektivavtalsliknande villkor ska gälla vid färdtjänstupphandlingar.
En gång sägs vara ingen gång, men i går upprepades mönstret. Tidigare i år beslutade Alliansen i länet att införa ett nytt vårdval inom reumatologin. I hälso- och sjukvårdsnämnden röstade Sverigedemokraterna med Alliansen, men nu har partiet svängt. Inför omröstningen gick sverigedemokraten Dan Kareliusson ut med att partiets ledamöter ämnade göra gemensam sak med vänstern och stoppa det nya vårdvalet.
Varje gång Alliansen har fått stöd av Sverigedemokraterna i omröstningar, har de rödgröna porträtterat det som ett utstuderat samarbete och ett tecken på släktskap mellan partierna. När de rödgröna själva har fått stöd av Sverigedemokraterna har de gjort andra tolkningar. S och MP i Skåne har till och med kommit undan med att aktivt rösta på SD:s budgetförslag.
Som Urban Ahlin (S) påpekade redan i valrörelsen 2014 hade Socialdemokraterna SD:s politik gällande arbetskraftsinvandring ”innan Sverigedemokraterna ens fanns”.
Med en sådan definition av begreppet ”samarbete” måste omröstningarna i Stockholms läns landsting innebära att S, MP och V samarbetar med SD. Som Kristoffer Tamsons, det moderata trafiklandstingsrådet, påpekade apropå färdtjänstomröstningen:
– Vi kan också konstatera att i det här huset gäller inte Stefan Löfvens ord om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.
Det väcker i sin tur frågan om det finns sverigedemokratiska tendenser inom regeringspartierna, eller om Sverigedemokraterna är ett vänsterparti. Den senare hypotesen har ett visst stöd: förra riksdagsåret röstade S och SD likadant i 52 procent av fallen. När S och M röstade olika, gick Sverigedemokraterna på Socialdemokraternas linje i åtta fall av tio.
Det är inte heller utan att det finns vissa ideologiska likheter. Både SD och S drömmer sig tillbaka till folkhemmet, och har båda en i grunden kollektivistisk människosyn. Och som Urban Ahlin (S) påpekade redan i valrörelsen 2014 hade Socialdemokraterna SD:s politik gällande arbetskraftsinvandring ”innan Sverigedemokraterna ens fanns”.
I flera år har regeringspartierna försökt brunsmeta Alliansen så fort SD röstat likadant som allianspartierna. I ljuset av det borde vi kunna förvänta oss ett kraftfullt ”det är inte okej” från Stefan Löfven angående hans egna partikamrater i Stockholms landsting.