Marknadskrafter – Ny kärnkraft i Sverige
Ett av politikens hetaste ämnen är hur och när ny kärnkraft kan realiseras i Sverige. Denna rapport presenterar förslag på hur finansiering av ny kärnkraft i Sverige kan realiseras, baserat…
Ett av politikens hetaste ämnen är hur och när ny kärnkraft kan realiseras i Sverige. Denna rapport presenterar förslag på hur finansiering av ny kärnkraft i Sverige kan realiseras, baserat…
Både EU och USA har sedan finanskrisen skapat stora stimulanspaket. Dessa kombineras allt oftare med miljöpolitik. ”Green Deals” kan sägas utgöra en sammanslagning av miljö- och industripolitik. Miljöpolitik handlar inte…
Sedan 1990 har den europeiska ekonomin blivit 60% större samtidigt som utsläppen minskat med 25%. Ändå tror bara en av tio svenskar att de europeiska utsläppen minskat under samma period.…
I den klimatpolitiska debatten talas det ofta om effektivitet, men hur ser det egentligen ut i praktiken? Den här rapporten granskar partiernas klimatpolitik – hur effektiva olika klimatåtgärder är och…
Till 2045 kommer Sverige att behöva dubbelt så mycket el för att klara klimatomställningen. Ändå står en rad hinder och regleringar i vägen för både solkraft, vindkraft, vattenkraft och kärnkraft.…
Ingenstans kostar det mer att smutsa ned atmosfären än i Sverige. Men klimatet är ett globalt problem. Bara en femtedel av världens utsläpp har en prislapp, som dessutom ofta är…
26 av Sveriges 39 flygplatser är kommunalt ägda – och samtliga går med förlust. Under perioden 2012–2018 tog de emot nästan tre miljarder kronor i offentliga stöd för att hålla…
Den nuvarande energiöverenskommelsen är orealistisk och riskerar att leda till en mindre förutsägbar elproduktion i Sverige. Joakim Broman skriver om behovet av ny kärnkraft.
Klimatpolitiken är för viktig för att inte fokusera på resultat. Trots det utformas den ofta utan hänsyn till samhällsekonomiska kostnader och vinster. Utifrån forskning och expertutlåtanden från bland andra Konjunkturinstitutet…
Miljöskatterna i Sverige är högre än vad miljöskadan motiverar. Det visar den nya rapporten “Rött ljus för grön skatteväxling” av nationalekonomen Jacob Lundberg. Rapporten, som också presenteras i en debattartikel…
Svensk koldioxidskatt är för hög. Det framgår av en ny forskningsöversikt som släpps på Timbro i dag. I rapporten “Rätt pris på koldioxid” konstaterar Jacob Lundberg, nationalekonom och doktorand vid…
Allt fler svenska kommuner investerar i egen elproduktion i form av vindkraft. I dag har minst 50 kommuner investerat i egna vindkraftverk (direkt eller via bolag), och ytterligare 60 uppgav…
Fram till 2050 kommer världen att behöva producera nästan dubbelt så mycket mat och foder på samma jordbruksareal som i dag. Modern genteknik – med grödor som använder vatten, näring,…
Näringslivets konkurrenskraft kan öka genom en skärpt miljöpolitik. Det menar EU-kommissionen som utlovar 500 000 nya gröna jobb fram till år 2020. I rapporten “Guld och gröna jobb” som släpps…
Peak-begreppet används sällan inom ekonomisk forskning. Det beror på att begreppet saknar relevans i en dynamisk värld med prismekanismer och äganderätter. Det skriver Erik Lakomaa, doktor i ekonomisk historia och…
215 miljarder eller motsvarande 14 Botniabanor. Så mycket beräknas satsningen på vindkraft i Sverige kosta svenska hushåll och företag. Förespråkarna säger att det ska skapa nya jobb och minska Sveriges…
Varje år tvingas skattebetalarna medverka till att fiska ut världshaven, öka skadliga utsläpp och bidra till den globala uppvärmningen. Det visar rapporten “Fiskesubventioner och andra bottennapp” som Maria Wetterstrand, tidigare…
Fiskepolitiken är på villovägar. Det enda rationella beteendet i dag är att ta upp så mycket fisk man bara kan. För att nå en hållbar lösning måste vi skapa drivkrafter…