Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

76: Akademisk frihet, klassisk bildning och matkuponger

Statens syn på universiteten som politiska verktyg kväver den akademiska friheten, skolan behöver den klassiska bildningen, och borgerliga politiker borde inte vilja ersätta bidrag med riktade kuponger.

I veckans avsnitt sågar Smedjans redaktörer Blanche och Lars Anders regeringens förslag att förlänga grundskolan med ett år, om MUF:s förslag att ersätta socialbidraget med matkuponger, och om Kristdemokraternas förslag att börja dela ut fritidskuponger.

Vi talar även om den akademiska frihetens status i Sverige apropå Blanches intervju med statsvetaren och författaren Erik Ringmar, även känd som mannen som vägrade undervisa på Judith Butler. Statens försök att använda universiteten som jämställdhetspolitiska verktyg gynnar inte jämställdheten, men gör i stället allvarlig skada på den akademiska friheten.

Slutligen diskuterar vi Skolverkets förslag att avlägsna antiken från grundskolans läroplaner. Den klassiska bildningen är nödvändig för vår förståelse av samtiden och mer närliggande historia, och Skolverkets förslag är direkt bildningsfientligt.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean