Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

77: Solidaritet, sexköp och banderollhaveri

Man kan inte tvinga fram solidaritet, sexköp borde avkriminaliseras, och man kan fördöma osmakliga banderoller på fotbollsläktare utan att för den sakens skull okritiskt stödja polisens strategi mot fotbollsklubbarna och deras supportrar.

I veckans avsnitt diskuterar Smedjans redaktörer Blanche och Lars Anders den ”tvingande solidaritet” som Ylva Johansson vill modellera EU:s flyktingpolitik utifrån. Solidaritet är per definition frivillig, och försök att tvinga fram den kommer sannolikt att leda till raka motsatsen.

Vi diskuterar även sexköpslagen och slår ett slag för avkriminalisering av sexköp. Dels gör förbudet mot sexköp många sexsäljares vardag otryggare; dels handlar det om ett statligt ställningstagande i en moralfråga, vilket är något staten ska låta bli.

Slutligen talar vi om de osmakliga banderoller som fotbollssupportrar nyligen höll upp i samband med en match, och de föga överraskande reaktionerna från personer som väljer att ta banderollerna till intäkt för att supporterkultur måste bekämpas. Även om banderollerna, som uppmanade poliser att ta sitt liv, är oacceptabla är det inte ens fel att två träter. Polisens agerande mot fotbollsklubbar och supportrar har den senaste säsongen bidragit till att skapa ett fientligt klimat.

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean