Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Samhälle Essä

Därför behöver Sverige ett maktskifte nu

Sverige behöver en ny regering. Det måste bli så – för Sveriges bästa. För att få ordning på ekonomin, lösa samhällsproblem och sätta stopp för S-korruptionen, skriver Timbros vd Benjamin Dousa.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Liberalernas partiledare Johan Persson på Stortorget i Örebro. Foto: Pavel Koubek/TT

Nu är det bara en dag kvar. Valdebatterna har under veckan avlöst varandra och det är mycket jämnt i mätningarna. Utvecklingen de senaste åtta åren talar för maktskifte. En ny regering behöver en offensiv ekonomisk reformagenda, lösa de stora samhällsproblemen och sätta stopp för korruptionen som breder ut sig.

Sverige behöver en regering som tar ekonomin och tillväxten på allvar. Konjunkturinstitutet har varnat för att Sverige kan vara på väg in i en lågkonjunktur redan nästa år. I EU-kommissionens senaste prognos för Europa väntas Sverige ha lägst tillväxt i unionen både det här året och nästa.

Årets tillväxt väntas ligga på halva EU-genomsnittet. Parallellt förväntar sig marknaden en 90 punkters räntehöjning av Riksbanken om drygt en vecka. För ett normalt belånat hushåll innebär det tiotusentals kronor mer i årliga räntekostnader. En perfekt storm med fattigare hushåll, låg eller obefintlig tillväxt och risk för högre arbetslöshet håller på att blåsa till.

Det är en omfattande skattehöjning som Socialdemokraterna vägrar berätta vem som ska betala.

Vänstersidans förslag om regleringar och skattehöjningar är direkt farliga i denna situation. Vänsterpartiet går till val på 70 miljarder i höjda skatter, Miljöpartiet på att låna 100 miljarder årligen och Socialdemokraterna på en ny beredskapskatt. Beredskapsskatten ska årligen dra in 40 miljarder. Det går att jämföra med värnskatten som årligen drog in 6 miljarder till statskassan. Det är med andra ord en omfattande skattehöjning som Socialdemokraterna vägrar berätta vem som ska betala för. För att komma upp i den föreslagna summan handlar det om vanliga löntagargrupper som sjuksköterskor, lärare och byggarbetare som kommer att behöva betala mer i skatt.

På högersidan finns fortsatt frågetecken kring Sverigedemokraternas inställning till arbetslinjen, exempelvis att införa en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen och lägre a-kassenivåer. Men i stort är högern enade om lägre skatter på arbete och skärpt bidragspolitik. För första gången i Sveriges historia finns dessutom ett alternativ som är helt eniga om kärnkraftens framtid.

Samtidigt behöver också det som fungerar väl värnas. Ser man till riskkapitalinvesteringar i mindre och växande företag som andel av BNP, finns det inget land i Europa där det investeras lika mycket som här. När man lägger samman effekterna av svenska riskkapitalinvesteringar har de höjt Sveriges BNP med sex procent sedan 2005.

Sverige behöver också en regering som tar tag i de riktigt stora problemen.

Inget annat land på kontinenten har lika många bolag noterade på börsen som vi – fantastiskt givet vår storlek. Stockholm har blivit en finanshub, och nya, och innovativa företag från hela Norden söker sig hit. Fler miljardärer och affärsänglar skapar också ett välutvecklat ekosystem för investeringar och entreprenörer. Den här utvecklingen hotas nu av vänstersidans bankskatt, försämrade 3:12-regler och nya regleringar.

Sverige behöver också en regering som tar tag i de riktigt stora problemen. Väljarna uppfattar redan lag och ordning som den viktigaste frågan i årets valrörelse. Men alldeles för få förstår fortsatt proportionerna på problemet och hur snabbt det har gått. I dag möts vi dagligen av tidningsrubriken om nya skjutningar. Faktum är att sedan S-regeringen tog över 2014 har antalet dödsskjutningar och utsattheten för sexualbrott tredubblats.

Statsminister Magdalena Andersson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under Statsministermötet i SVT. Foto: Christine Olsson/TT

Risken att en ung man skjuts till döds är mer än tio gånger större här i Sverige än i Tyskland. Ungdomsrånen har dessutom fördubblats. Det innebär att det i snitt finns minst en pojke i varje klassrum som blivit rånad. Samtidigt utmanas rättsstaten av kriminella gäng och klaner och den svenska rättsskipningen ersätts på sina håll av parallella romska och islamiska rättegångar. I Göteborg presenterades förra året en rapport som visar att kommunchefer tystar och mörkar efter hot från kriminella.

När Polisen och Sveriges domstolar har underfinansierats är det Andersson som gjort prioriteringarna.

Socialdemokraterna har yrvaket vaknat upp till den här verkligheten. Magdalena Andersson nämner gärna och ofta att hon bara varit statsminister i nio månader, och undviker därför att påtala att hon varit finansminister i sju. När Polisen, Sveriges domstolar, Åklagarmyndigheten och Tullverket har underfinansierats, är det hon som gjort prioriteringarna.

Brottsligheten och en misslyckad integrationspolitik hänger ihop med varandra. I dag är det 800 000 människor som lever på bidrag. Forskningen kring hur man ska bryta utanförskapet är glasklart: motkrav, lägre bidragsnivåer och avregleringar på arbetsmarknaden gör stor skillnad. Ändå är det bara högerifrån lösningar presenteras. Magdalena Andersson pratar gärna om att motverka segregation och Somalitowns, men i partiets valmanifest finns inte ett enda konkret reformförslag om hur det ska gå till.

Det handlar inte heller bara om det politiska innehållet. Socialdemokraterna har inte bara en skadlig politik. De korrumperar också institutioner. Utnämningsmakten är ett konkret exempel som vi på Timbro har granskat. Statens tjänster ska tillfalla den bäst lämpade, oberoende av börd eller relation till de styrande. Sverige är i dag ett av världens minst korrupta länder, men utvecklingen går i fel riktning.

Sedan Socialdemokraterna bildade regering 2014 har varannan politisk utnämning gått till en socialdemokrat. Tar man hänsyn till myndighetens storlek – Arbetsförmedlingen och Polisen är mer betydelsefulla än Nämnden för Hemslöjdsfrågor – har nästan 90 procent av utnämningarna gått till personer med bakgrund inom Socialdemokraterna. Någon motsvarande utnämningspolitik, där regeringen utser sina partivänner, har inte skett under perioder med borgerligt styre i Sverige.

S-regeringen riggar också spelplanen för att få mer pengar till partiet och partinära organisationer.

S-regeringen riggar också spelplanen för att få mer pengar till partiet och partinära organisationer. A-lotterierna, Socialdemokraternas lotteriverksamhet, är undantaget från det generella lotteriförbudet, spellicensen, spelskatten, kreditförbudet och kundkännedomskravet. Regelverket får pengarna att strömma in, vilket gör att partiet har en lika stor valkassa som alla andra partier tillsammans.

Ett annat exempel är hyressättningsavgiften, ett sätt för regeringen att fylla på Hyresgästföreningens kassa med 212 miljoner årligen. Nio av tio hyresgäster känner inte ens till att de betalar avgiften, ändå fortsätter pengarna att rulla in.

Sverige behöver en ny regering. Det måste bli så – för Sveriges bästa. För att få ordning på ekonomin, lösa samhällsproblem och sätta stopp för S-korruptionen.