En trotskist avsatt – 93 kamrater kvar
Hyresgästbasen i Västsverige har blivit utesluten, men den politiska maktkampen fortsätter. Samtidigt avslöjas miljonrullning till Hyresgästföreningen från de kommunala bostadsbolagen i Göteborg – som inte ens vet vart pengarna tar vägen.
Så kom beskedet: Kristofer Lundberg, som är regionordförande för Västra Sverige blir ”tills vidare” utesluten ur Hyresgästföreningen.
Det betyder dock inte att konflikten i Hyresgästföreningen har fått sitt avslut – eller ens nått sin kulmen. Efter att jag skrev om trotskisten från Angered, som blev ordförande för över 70 000 medlemmar och en organisation som förhandlar hyrorna för hundratusentals hyresgäster, har konflikten i Västsverige snarare trappats upp.
Det var i början av året som Hyresgästföreningens förbundsstyrelse tillsatte en utredning, som utförts av en advokatbyrå och förbundets revisorer. Själva utredningen lär vi aldrig få se, men i ett pressmeddelande sammanfattas anklagelserna med att Lundberg ”gjort sig skyldig till synnerligen allvarliga överträdelser av stadgar och andra styrdokument, inklusive de etiska reglerna.”
Ekonomisk misskötsel – eller politik?
Kristofer Lundberg ska ha beställt ett stort antal annonser och attesterat fakturorna för dessa, utan att ha fått sådana befogenheter från styrelsen. Dessa bidrog till att kraftigt överskrida Angeredföreningens budget – där han också höll i ordförandeklubban – med 761 329 kronor. Annonser som dessutom mest ska ha gått till att marknadsföra Lundberg själv, enligt utredningen.
”De vågar inte låta mig stå i regionvalet för att jag skulle vinna”
Lundberg å sin sida, menar att han har blivit utsatt för ett bedrägeri av ett annonsföretag och att det snarare handlar om politik från förbundsledningens sida.
– Oavsett om man säger att en uteslutning beror på det ekonomiska underskottet så har det politiska förtecken. De vågar inte låta mig stå i regionvalet för att jag skulle vinna, sade han nyligen i en intervju med Dagens Nyheter.
Om han hade vunnit anklagelserna till trots får vi aldrig reda på. Men i Angeredföreningen fick han, trots att han var placerad i förbundsstyrelsens frysbox, nyligen förnyat förtroende som ordförande i två år framöver. Rungande applåder och jubel ska ha utbrutit när beskedet kom på årsmötet som också valde att bevilja den avgående styrelsen ansvarsfrihet, trots revisorernas motsatta rekommendationer.
Bland undertecknarna finns flera med engagemang inom den radikala vänstern
Fler har också mobiliserat för Lundbergs sak. På sajten kampandeforening.org har anhängare bloggat om processen och samlat underskrifter från lokalföreningar, enskilda medlemmar och andra vars koppling till hyresgäströrelsen inte är lika uppenbar (”Marxistiska studenter Göteborg”). I Stockholm höll nätverket Rädda Hyresrätterna under skärtorsdagen en demonstration för kamraten i väst. En liknande demonstration ska ha hållits i Göteborg.
93 förtroendevalda i Hyresgästföreningen Västra Sverige skrev ett öppet brev till förbundsstyrelsen och förbundsordföranden Marie Linder, men det publicerades inte i Göteborgs-Posten. Inte i Göteborgs-Tidningen. Utan i Proletären, som är Kommunistiska partiets tidningsorgan.
Marie Linder har varje gång hon fått frågan hävdat att anklagelserna inte handlar om att Lundberg är politiskt aktiv i ett trotskistiskt parti, Rättvisepartiet Socialisterna, men för många av anhängarna har stödet uppenbart just politiska förtecken. Bland undertecknarna finns flera med engagemang inom den radikala vänstern, vilket Hem & Hyra uppmärksammade när de intervjuade Pär Johansson från Hyresgästföreningen Frölunda, som också har ett förflutet som partisekreterare för Kommunistiska partiet.
Bland undertecknarna återfinns också personer som vänsterpartisten Gustav Landström som tidigare har uppmärksammats för att ha delat vänsterextremt material i sociala medier och uppmanat till ockupation av ”det extrema högerpartiet” Moderaternas Sverigemöte på Svenska mässan (Expressen GT, 16/5-18). Flera andra av undertecknarna är partikamrater till Kristofer Lundberg.
Alla har de dock sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen Västra Sverige gemensamt, och den politiska konflikten lär inte blåsa över även om Lundberg efterträds av den socialdemokrat, Ulrika Winblad, som nu är föreslagen av valberedningen att bli regionens nästa hyresgästbas.
Konflikten angår fler än medlemmarna
Det första reportaget om Hyresgästföreningen i Smedjan handlade om hur det kommunala bostadsbolaget Eidar, sponsrade Hyresgästföreningens verksamhet, upplät lokaler och betalade anställdas löner.
Nu har Göteborgs-Posten gjort motsvarande granskning av de allmännyttiga bolagen i Göteborg och fram växer en liknande historia där Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag under de senaste fem åren slussat vidare 115 miljoner kronor till Hyresgästföreningen i Västra Sverige.
”Förhoppningsvis tycker man att det är en bra aktivitet”
Ungefär en fjärdedel av göteborgarna bor i allmännyttan, men bara en bråkdel, 25 000 personer har valt att betala medlemsavgift till Hyresgästföreningen. Till 60 procent finansieras Hyresgästföreningen i Västra Sverige av medlemsavgifter, men resterande summor kommer från verksamhetsmedel, boinflytandemedel och hyressättningsavgifter, som främst kommer från icke-medlemmars hyror.
En av de boende säger sig aktivt ha valt att inte lösa medlemskap (”för mycket byråkrati och för lite hjärta”) och förklarar att han har upplevt Hyresgästföreningens värvare som aggressiva. Men betalar – det gör han ändå.
– Förhoppningsvis tycker man att det är en bra aktivitet, säger Katrin Amgarth på bostadsbolaget AB Framtiden, när GP:s journalist påpekar att hyresgäster betalar vare sig de vill det eller inte.
Vilka aktiviteter som genomförts vet dock inte bostadsbolagen. När GP frågar får de bara som svar att det inte finns några sådana underlag: när Hyresgästföreningen fakturerar framgår bara vilket bostadsområde pengarna gått till.
När det kommer till boinflytandemedel betalar hyresgäster inte ens för aktiviteter i de egna bostadsområdet, utan pengarna går till en pott för hela distriktet. De kan med andra ord användas i hela regionen och var pengarna hamnar vet vi inte.
Detta gör också att konflikten i Hyresgästföreningen Västra Sverige inte är någon intern strid i vilken medlemsorganisation som helst, utan angår betydligt fler än medlemmarna. Hyresgästföreningen är heller inte som andra organisationer. Den har de facto förhandlingsmonopol och förhandlar hyrorna för nio av tio hyresgäster i Sverige och är med och tillsätter ledamöter i de domstolsliknande hyresnämnderna.
Hyresgästföreningen borde även post-Lundberg svara på: vilka ytterkantsåsikter får man hysa och ändå bli vald till förtroendeuppdrag? Och politiker borde fråga sig om den här korporativa modellen, utan insyn och transparens, inte nått sitt bäst före-datum.
Läs också: Hyresgästföreningen revolutionärerna
Läs också: Han utmanar Hyresgästföreningens monopol