Föräldraledigheten är en maktfråga
Socialdemokraterna lovar inför valet en extra veckas föräldraledighet på skattebetalarnas bekostnad. I själva verket innebär vallöftet en maktförskjutning från föräldrarna till staten, som tar kontroll över ytterligare en bit av deras ekonomi. Ju mer pengar staten tar och sedan delar ut, desto mindre pengar finns kvar för skattebetalarna att bestämma över.
Socialdemokraterna dyker mot ett imponerande dåligt valresultat. Men de har en plan. I går presenterades partiets stora vallöfte: en extra veckas föräldraledighet per förälder – att ta ut när barnen är mellan fyra och sexton år.
Enligt Stefan Löfven handlar det inte alls om valfläsk; det är ett problem för hela samhället om föräldrar är stressade. (https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/4dAMaR/s-presenterar-vallofte-extra-foraldraledighet) Även om så är fallet, har Sverige allvarligare samhällsproblem än stressade föräldrar. Men vad Socialdemokraternas vallöfte egentligen handlar om är ett problem som verkar ligga partiet ännu närmare om hjärtat: de egna dalande opinionssiffrorna.
”Familjeveckan”, som Socialdemokraterna kallar sitt lockbete för plånboksväljare med barn under 17 år, kommer att kosta skattebetalarna 5,4 miljarder kronor. Det är inte bara en kränkning av den redan så försummade äganderätten, utan ett glasklart exempel på en situation där staten gör mer skada än nytta.
Den svenska välfärdsstaten omfördelar inte främst pengar mellan individer, utan mellan olika stadier i samma individs liv. Den jämnar med andra ord inte i första hand ut några klyftor mellan människor, utan tar över ansvaret för människors sparande. Det är staten, inte vi själva, som tar hand om större delen av vårt pensionssparande, som (förhoppningsvis) ser till att vi har pengar om vi blir sjuka, och som sköter sparandet inför att skaffa barn. Det visar inte på något större förtroende för den enskilda människans förmåga att ta ansvar för sitt liv.
Vad väljarna glömmer är att när det kommer till kritan är det de själva som sitter där med notan.
I själva verket kan vuxna människor sköta den sortens sparande själv. I dag lever visserligen såväl medelklass som arbetarklass ofta med en alldeles för tunn ekonomisk buffert på sparkontot, men hade skatterna inte varit så höga hade de haft mer pengar att kunna spara från början – och man är alltid tryggare med pengar på det egna kontot än med statliga löften om pengar.
Det är denna buffert som Socialdemokraterna nu vill krympa ytterligare, samtidigt som de statliga löftena blir allt större, genom att införa en extra föräldraledighetsvecka. Därmed förlorar föräldrarna ytterligare makt över den egna ekonomin och det egna livet. Många har förmodligen andra saker som de hellre skulle lägga sina pengar på än en extra ledig vecka. Den möjligheten berövas de om Socialdemokraterna håller sitt vallöfte.
Vad den extra föräldraledigheten egentligen handlar om är dock inte föräldrarnas ekonomi. Socialdemokraterna behöver väljare, och en beprövad metod för att locka väljare är att lova att någon annan kommer att betala när de själva får det tufft. Vad väljarna glömmer är att när det kommer till kritan är det de själva som sitter där med notan.