Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Hoten mot siste april

När det gäller förbud och regler mot alkohol, tobak och onyttig mat har Sverige blivit omsprunget av flera europeiska länder. I folkhälsopolitikens kapplöpning mot botten visar svenska politiker en oroväckande stark tävlingsinstinkt. Risken är att de nöjen som präglar dagens siste april-firande snart görs betydligt dyrare och svårare.

Siste april-firande i Lund. Bild: Rutger Blom (CC BY 2.0).

Lagom till siste april släpps årets upplaga av Nanny State Index, tankesmedjan Epicenters rangordning av EU:s medlemsländer utifrån deras benägenhet att lägga sig i medborgarnas konsumtion av mindre hälsosamma njutningsmedel. Tajmingen är perfekt. Många av de nöjen som många förknippar med Valborg en öl eller läsk i solen, en cigarett mellan inte alltför frusna fingrar hör nämligen till dem som befinner sig i farozonen för regeringens förmynderipolitik.

Bland annat visar Nanny State Index 2019 att enbart Finland reglerar alkohol hårdare än Sverige (även om Sverige gör sitt bästa för att komma ikapp; exempelvis vill regeringen utöka Systembolagets monopol till alkoglass), och att friheten för e-cigarettrökare har krympt kraftigt sedan det senaste indexet 2017.

Trots det ser årets index vid en första anblick ut att innebära goda nyheter för Sverige. Vi har nämligen halkat ned till en åttondeplats inom EU. Tyvärr har det dock inte skett genom att Sverige minskat skatterna, regleringarna eller förbuden, utan genom att folkhälsopolitiken i andra länder har blivit ännu mer drakonisk. Den svenska regeringen har blivit omsprungen i en av sina paradgrenar.

Med regeringens paternalistiska tendenser vet man aldrig vilken siste april som blir den sista vi får fira som vi själva vill.

Det här är något som bör bekymra alla Sveriges öl- och vindrickare, cigarettrökare och konsumenter av sötsaker och fet mat. Sverige är känt för sin vilja att ligga i framkant, en vilja som tyvärr tenderar att intensifieras när det rör sig om förbud och regleringar.

Mycket riktigt kraftsamlar regeringen nu för att återta 2016 års topplacering som EU:s näst mest paternalistiska land efter Finland är tydligt. Till sommaren förbjuds rökning vid idrottsplatser, lekplatser, busshållplatser, tågperronger och uteserveringar, för såväl cigaretter som e-cigaretter. Systembolagets monopol föreslås utvidgas till att även omfatta alkoglass, och det talas om sockerskatt och krav på motion får att få löneförhöjning.

Man ska inte förstöra sitt siste april-firande med politik, inte ens när risken är att politiken steg för steg förstör siste april-firandet. Tvärtom: Passa på och njut av årets firande. Av allt att döma kommer firandet att bli både svårare och dyrare i framtiden, kanske rent av olagligt för dem som röker. Med regeringens paternalistiska tendenser vet man aldrig vilken siste april som blir den sista vi får fira som vi själva vill.