Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Ingen – och alla – har makten i USA under coronatider

USA:s komplexa men stabila regeringsform har nu stött på en stor utmaning – att klara coronapandemin utan att fastna i för många byråkratiska hinder, skriver statsvetenskapstudenten Idil Tuysuzoglu.

Staden New Yorks borgmästare och delstatens guvernör har olika syn på Coronabekämpningen. Foto: Erik Lindgren Unsplash

Det var Tom och Jerry, fast i realtid.

Den 17 mars sa New Yorks borgmästare Bill de Blasio att invånare i staden borde förbereda sig för att stanna hemma för en så kallad shelter in place”. Under shelter in place får folk inte lämna sitt hem förutom att handla mat, och bara samhällsviktiga företag – som matbutiker och apotek – har öppet.

Dock sa delstatens guvernör, Andrew Cuomo, något helt annat. “Jag tror inte att shelter in place fungerar bara för en stad”, sa han till CNN.

Vid en presskonferens 13 mars utvecklade han resonemanget: “Det är inte lagligt. Ingen stad i vår delstat kan sätta sig i karantän utan delstatens godkännande, och jag har inget intresse överhuvudtaget, och ingen plan överhuvudtaget, att sätta någon stad i karantän”.

Dessa tider har varit förvirrande för USA:s invånare, epidemiologer, läkare samt statsvetare som fokuserar på amerikansk politik. Nästan varje dag anordnas presskonferenser med USA:s regering, guvernörer från olika delstater och borgmästare från olika städer. Till och med Closter, New Jersey, en tätort bredvid min med en befolkning på endast 9 000 personer, uppdaterar sina invånare med videoklipp på YouTube och Facebook. Totalt måste folk titta på tre program när de vill lära sig om läget: ett från lokal-TV, ett från delstaten och ett om vad den federala regeringen vidtar för åtgärder.

Coronapandemin har gjort det uppenbart att USA:s styrelseskick skiljer sig väldigt mycket från Sveriges. Bara i New York City bor det lika många människor som i hela Sverige. Här får städer och delstater stor makt över människors vardagsliv. Under normala tider har staden och delstaten ansvar att ordna säkerhet och välfärd, utfärda körkort och arrangera val. Några ansvarsområden är bara den federala regeringens – exempelvis att mynta pengar och att förklara krig – men det finns en massa ansvar som hör hemma i delstaten och hos borgmästaren. Det finns inget dokument som förklarar vem har makt i vissa delar, och pandemin har gjort det tydligt att det finns gråzoner i USA:s federala konstruktion.

Delstaterna kommer att vara frontlinjen i USA:s kamp mot coronapandemin.

Allt blir oklart under kristider som nu, och för mycket tid har spenderats på att fundera på vem som har makten under den här situationen. Regeringen får stänga gränserna till Europa, men vem är det som tar ansvar att undersöka varje persons hälsa när de återvänder till USA efter att ha rest till ett område med hög smittspridning? Delstater får kräva shelter in place – som Kalifornien, New Jersey och Louisiana har gjort – men vem ska försäkra att det görs tillräckligt med provtagning?

I förra veckan undrade invånare i USA framför allt vem som tar ansvar för att ordna respiratorer och resurser till sjukhusen efter att president Trump på en videokonferens sagt till alla landets guvernörer att de måste hitta respiratorer själva. Det blev kaos.

Om en delstat inte får de resurser och materiel som behövs, sätts hela nationen i risk”, sa New Mexicos guvernör Michelle Lujan Grisham till New York Times.

Delstaterna kommer att vara frontlinjen i USA:s kamp mot coronapandemin. Coronaviruset blir därför framför allt ett test på hur motståndskraftiga delstaterna, deras politiska ledarskap och deras sjukvårdssystem är. Det är framför allt guvernörerna som kan bidra till att ”platta till kurvan”, inte president Trump.

Därför är det guvernörerna som nu försöker mana till lugn och ro. Leave the worrying up to me.” skrev New Jerseys guvernör Phil Murphy på Twitter. På Facebook citerade Louisianas guvernör John Bel Edwards Isaiah 41:10 från Bibeln:

Frukta inte, ty jag är med dig, se dig inte ängsligt om, ty jag är din Gud.”