I landet där ingen har ansvar för sina handlingar görs kriminella till hjältar
I ett land där kriminella hyllas som hjältar är det inte konstigt att unga söker sig till kriminalitet. I Sverige är det populärt att skylla kriminalitet på allt utom den kriminelle individens eget aktiva val. En kriminell bakgrund kan rentav vara främjande för den egna karriären, i alla fall om den kombineras med klädsamma vänsteråsikter. Ett av de senaste tillskotten i genren är musikgruppen Kartellens grundare, som skyller gängvåldet i förorterna på Alliansens skattesänkningar.
De som till äventyrs slog upp Aftonbladets kultursida den 7 september i år kunde ta del av hur en författare över en helsida gjorde illa dold textreklam för sin nya bok. Ingenting konstigt med det i och för sig, så fungerar dagens kulturjournalistik. Eftersom textreklamen förpackats som en debattartikel med udden riktad mot den tidigare alliansregeringen passade den också Aftonbladets politiserade kultursida som hand i handske.
Det anmärkningsvärda med debattartikeln var att det författats av en tungt kriminell, Leo Carmona, som avtjänar ett långvarigt fängelsestraff för anstiftan till mord. Carmona erkände också nyligen, lagom till att preskriptionstiden inträtt, sin inblandning i det beryktade Arlandarånet. Något som han påstår sig ångra djupt.
Carmonas claim to fame är emellertid som grundare av och textförfattare till hip hopgruppen Kartellen. Gruppen som förhärligade det kriminella livet slog igenom 2009 tack vare ett tredelat reportage i Sveriges Radios Studio Ett. Genast påbörjades gruppens färd mot det kulturella finrummet. 2010 deltog de i valrörelsen med singeln ”Bort med alliansen”, vilket visade sig vara ett smart drag.
Kartellens politiska budskap handlade liksom Carmonas debattartikel om att svära sig fri från ansvar för sina handlingar.
2013 samarbetade de med den våldsamma vänstergrupperingen Revolutionära Fronten i videon till låten Underklassmusik, där också ett tal av Olof Palme var samplat. Man kan bara föreställa sig vad kommunistjägaren Palme hade tyckt om att figurera med dessa busar. Närheten till det politiska våldet hindrade dock inte att gruppen året efter kunde uppträda på Grammisgalan, i det svenska kulturlivets epicentrum.
Kartellens politiska budskap handlade liksom Carmonas debattartikel om att svära sig fri från ansvar för sina handlingar. De kriminella bar inget ansvar, bara det omgivande samhället, strukturerna, den borgerliga regeringen. Enligt Carmona beror gängkrigen och dödsskjutningarna i förorterna på Alliansens skattesänkningar.
Budskapet är på intet sätt unikt. Det har basunerats ut av kriminologer och kulturskribenter i åratal. Våld och kriminalitet beror på allt möjligt, skattesänkningar, genetik, ålder, skolan, familjesituationen, allt utom det egna aktiva valet. Att en mängd människor födda och uppvuxna under motsvarande omständigheter inte ägnar sig åt liknande beteende väljer man bekvämt nog att bortse ifrån.
I ett land där ingen har ansvar för sina handlingar framställs de företagsamma som skurkar och de kriminella som hjältar. Sedan undrar folk varför unga söker sig till den kriminella banan.
I ett samhälle där tron på individens eget ansvar för sina handlingar rationaliserats bort förvandlas förövarna till offer. Ju värre en individ har betett sig desto starkare bevis anses det vara för hur svårt han har haft det.
Därför kunde tittarna häromveckan i Aktuellt på bästa sändningstid höra en av mördarna från masskjutningen på en restaurang i Biskopsgården i Göteborg lägga ut texten om sin syn på svensk bostadspolitik. Därför kunde det kommunala bostadsbolaget i Botkyrka utanför Stockholm lägga skattebetalarnas pengar på en väggmålning som bland annat hyllade en dömd rånare.
I ett land där ingen har ansvar för sina handlingar framställs de företagsamma som skurkar och de kriminella som hjältar. Sedan undrar folk varför unga söker sig till den kriminella banan.