Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Linnea Dubois ny vikarie på Smedjan

Under sommaren kommer Tobias Samuelsson att vara tjänstledig från Smedjan. Till och med september fylls hans plats i redaktionen av Linnea Dubois.

Tobias, du kommer att vara saknad på Smedjan! Vad ska du göra nu?

– Jag ska vara tjänstledig för ett vikariat som politisk redaktör för Falu-Kuriren och Mora Tidning, men jag är tillbaka i oktober!

Vad hoppas du få med dig för lärdomar?

– Många! Om man vill förstå några av vår tids stora politiska konflikter är Dalarna en ypperlig plats att utgå ifrån. Här tar sig stad-land-konflikten väldigt konkreta uttryck, i frågor som vindkraft och social dumpning, för att inte tala om Karl Hedin, som närmast personifierar den. Kommunkrisen likaså, där många betalar alltmer i skatt, men får mindre service för pengarna. 

Linnea, välkommen hit! Vem är du?

– Tack så mycket! Tobias skor blir tuffa att försöka fylla. I vanliga fall studerar jag juridik och ryska vid Uppsala universitet. Därutöver är jag viceordförande i Fria Moderata Studentförbundet och redaktör för Svensk Linje. Ideologiskt skulle jag beskriva mig som klassiskt liberal, och mitt politiska engagemang bottnar i försvaret av individens frihet och det öppna, pluralistiska samhället. 

Vad kan läsarna förvänta sig av dig under din tid hos oss?

– En salig blandning av rättspolitik, kulturdebatt och moralfilosofiska funderingar. Jag ser särskilt fram emot att djupdyka i frågor om övervakning och integritet, inte minst hur rättssäkerheten kan garanteras och kontrolleras vid en allt mer omfattande användning av hemliga tvångsmedel. Stadsbyggnad är ytterligare ämne som ligger mig varmt om hjärtat, så förhoppningsvis blir det något om det också.  

Har ni någon läsning ni skulle vilja rekommendera i sommar, bortom de politiska spalterna?   

– Jag har snöat in på kokböcker, och dessutom just lyckats köa mig till en odlingslott. Så jag kan rekommendera Det nordiska skafferiet av Johan Björkman, om hur man på lite mer kreativa sätt tar tillvara på allt man odlar resten av året, säger Tobias.

– Sommaren är en tid för skönlitteratur. Jag har haft lite av en germansk period i närtid, och Hermann Hesses Stäppvargen (1927) förblir en av de mest fascinerande och psykologiskt träffsäkra romaner jag har läst, säger Linnea.