Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

LO fortsatte att sprida osanningar i Agenda

I Agenda 22/4 försvarade LO:s vice ordförande Therese Gouvelin den djupt ohederliga film som hennes organisation nyligen publicerade. Filmen sprider lögner om Moderaterna. På andra sidan bordet i SVT-studion stod därför partisekreterare Gunnar Strömmer.

Det hade varit klädsamt av Therese Gouvelin att göra en pudel och be om ursäkt för den ton hennes organisation initierat med sin film. LO har själva lovat att hålla en vuxen nivå i valrörelsen, men den ambitionen verkar inte längre finnas.

I stället ljög Gouvelin friskt i studion för att försvara den bedrägliga filmen. Debatten kom således att kretsa kring de bisarra påståenden som görs i denna, där Moderaternas politik förvanskas till oigenkännlighet.

Guovelin framhåller bland annat det som påstås i LO-filmen, att en undersköterskas lön skulle sänkas med 30 procent om Moderaterna kom till makten. Det finns inget sådant förslag, och även om Strömmer gjorde ett tappert försök, borde han inte nedlåta sig till att bemöta detta. Naturligtvis vill LO få det till en debatt om Moderaternas reform för integration av invandrare, men det borde inte tillåtas: En lögn är en lögn. Vill LO diskutera integrationspolitik får de framföra sakliga argument.

Naturligtvis vill LO få det till en debatt om Moderaternas reform för integration av invandrare, men det borde inte tillåtas: En lögn är en lögn.

Vad gäller Moderaternas förslag om turordningsreglerna i LAS säger Gouvelin ordagrant såhär: “om man dessutom vill att arbetsgivaren ska få använda det subjektiva som kallas kompetens då är det klart att om man säger ifrån, man kanske upplevs vara sjuk lite ofta, att man kanske begär föräldraledighet ifrån sin anställning så kan nog, så är nog, oron befogad.”

Det här påståendena bygger antingen på en djup okunskap om lagstiftningen, alternativ en skrupelfri strategi att behålla makten. För det första måste det föreligga arbetsbrist som grund för uppsägning, annars blir inte turordningsreglerna tillämpliga. Även om turordningsreglerna i stället skulle baseras på  kompetens, som Moderaternas förslag innebär, försvinner inte prövningsrätten för den som hävdar sig ha bättre kompetens än någon som får behålla jobbet.

Dessutom vidhåller Gouvelin det bisarra påståendet att Moderaterna kommer förhindra människor att få barn. Uppenbarligen härleder hon även detta till förändringar i LAS.

Det vi ser är en dinosaurie som kämpar för sin överlevnad.

Föräldraledighetslagen innebär ett förbud mot att missgynna föräldralediga, specifikt återgivet i paragraferna 16-17. Så föräldralediga leder inte större risk att sägas upp under föräldraledighet med kompetens som turordningsbas.

LO:s förlegade linje har inte något brett stöd. Väldigt få ser i dag lång anställningstid som den faktor som ger trygghet i anställning – enligt en färsk undersökning är det endast en av tio personer. Hälften av alla anställda tycker trygghet på jobbet skapas genom att deras kompetens och arbetsinsats är viktig för företaget de arbetar på.

Att LO far med osanning beror naturligtvis på att arbetarrörelsen förtvinar. LO:s organisationsgrad har minskat kraftigt och Socialdemokraternas opinionssiffror är i fritt fall.

Det vi ser är en dinosaurie som kämpar för sin överlevnad. Uppenbarligen skyr organisationen inga medel och sannolikt kommer vi få se fler desperata tilltag från Socialdemokraterna och LO i valrörelsen. Den gräver sin egen grav, men under tiden är det såklart viktigt att granska argumenten.