MUF: Avskaffa politikeradeln – halvera antalet riksdagsledamöter
DEBATT. Sverige har för många riksdagsledamöter i förhållande till antalet medborgare. Ju fler de är, desto svårare blir det ansvarsutkrävande som är nödvändigt för en fungerande demokrati. Och pengarna som finansierar riksdagsledamöternas löner, extrabostäder, resor och pensioner har viktigare användningsområden, skriver Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet.
I dag kommer kung Carl XVI Gustaf att förklara riksmötet öppnat på kallelse av talmannen. Fin musik, kungafamiljen och andra särskilt inbjudna gäster kommer att närvara vid ceremonin efter ett långt sommarlov för riksdagspolitikerna. Långt längre än de allra flesta kollektivavtal föreskriver har politikerna tagit semester på skattebetalarnas bekostnad. Det är hög tid för politikeradeln att begränsas, därför borde man halvera antalet riksdagsledamöter.
Utifrån ett internationellt perspektiv representerar våra riksdagsledamöter långt färre människor än i andra länder. Sverige har 349 ledamöter på ungefär 10 miljoner invånare, medan exempelvis det brittiska underhuset, House of Commons, består av 650 ledamöter på ungefär 65 miljoner invånare. Vi har tre gånger fler politiker per invånare än Storbritannien och hela fyra gånger fler politiker per invånare än Nederländerna.
Riksdagsledamöternas pension, löner, extrabostäder, resor och administration är inte gratis.
När vi övergick till enkammarriksdagen 1971, med först 350 och senare 349 ledamöter, var anledningen till att just det antalet sattes att alla från de två tidigare kamrarna skulle få plats i det nya enkammarparlamentet. Det finns således inget gediget konstitutionellt, demokratiskt eller geografiskt skäl till varför siffran blev just 349.
Sveriges stora antal riksdagspolitiker kostar skattepengar, och göder populism. Pension, löner, extrabostäder, resor och administration är inte gratis, utan kostar pengar som hade kunnat gå till välfärdens kärna i stället. För bara något år sedan försörjde sig 73 av de 124 som fick lämna riksdagen 2014 fortfarande på skattebetalarnas pengar. Det är inte bara orättvist, utan en grogrund för politikerförakt.
En välfungerande demokrati bygger på att politiker tvingas stå till svars för sina beslut inför de människor som valt dem.
Vår demokrati behöver mer av ansvarsutkrävande, där inte bara partierna, utan även de enskilda politikerna utkrävs ansvar från medborgarna. Missnöjespartier frodas i en miljö där ingen står till svars, varken för genomförd politik eller varför nödvändiga reformer uteblir. Riksdagsledamöter ska inte kunna gömma sig bakom partibeteckningar.
Med färre riksdagsledamöter, och därmed en större konkurrens om platserna, skulle sannolikt också kvaliteten höjas, vilket minst sagt behövs. Väljarna skulle också i större utsträckning kunna veta exakt vem som företräder dem i riksdagen.
En välfungerande demokrati bygger på att politiker tvingas stå till svars för sina beslut inför de människor som valt dem. Genom att halvera antalet riksdagsledamöter kan det bli verklighet.