Samhälle Åsikt
Reinfeldt sätter till och med en bronsbyst i rörelse
Under tisdagen avtäcktes Fredrik Reinfeldts bronsbyst i riksdagen. Tio år efter att han avgått som statsminister är hans arv fortfarande i rörelse, men ingen kan ta ifrån honom att han förändrade spelreglerna i svensk politik. Det skriver Oliver Rosengren, riksdagsledamot för Moderaterna.
När Fredrik Reinfeldts bronsbyst avtäcktes i västra riksdagshuset berättade konstnären och skulptören Peter Linde att avbildningen fångar Reinfeldt i rörelse, eftersom han inte kunde vara still när han satt porträtt. Och det är väl därför han till Svenska Dagbladet konstaterade att ”vad som slutgiltigt sägs om min gärning tror jag inte att vi är färdiga för”.
Nog är Reinfeldt i rörelse.
Min nyfikenhet och otålighet tog mig till politiken. Framtidshoppet och frihetskampen fick mig att få upp ögonen för Nya Moderaterna. Arbetslinjen och ansvar för ekonomin gjorde att jag fastnade. Lagarbetet, väljarnas förtroende och min beslutsamhet om att vi kan skaffa oss en bättre morgondag håller mig kvar. Här hade jag inte varit utan Fredrik Reinfeldt. Han förändrade inte bara Moderaterna till ett parti som fångade min uppmärksamhet och väckte min pliktkänsla, utan förändrade också Sverige och det politiska landskapet i grunden. Hans framgång är ett statistiskt faktum.
Men hur var det då med invandringen?
Det kan sammanfattas som att även de bästa idéer någon gång ska passera en Excel-fil.
I allt väsentligt lät Fredrik Reinfeldt verklighetens restriktioner begränsa värderingarnas längtan. Det kan sammanfattas som att även de bästa idéer någon gång ska passera en Excel-fil. På område efter område fick budgetutrymme, internationella bestämmelser och folklig förankring begränsa det politiska handlingsutrymmet. Men migrationspolitiken blev ett svårbegripligt undantag. Konsekvenserna blev att Anders Borg till slut fick dra i nödbromsen och att Fredrik Reinfeldt fick vädja om folkets överseende i det välkända sommartalet på Norrmalmstorg. Då var det för sent.
Moderaterna hanterar fortfarande misstroendet för migrationspolitiken. Väljare som valde Nya Moderaterna just för att de ville ha värderingar vägda mot verkligheten, fick gamla Moderaternas sätt att förhålla sig till politiken. En befogad besvikelse. Konsekvenserna av att inte ta taktpinnen med egen förnyelse av politiken, som på flera andra områden, är att de omläggningar som sedan dess genomförts beskrivs som en anpassning efter Sverigedemokraterna, i stället för efter verkligheten. Det skapar en rävsax där väljare antingen tycker vi blir en blek kopia eller en oroande kopia.
***
Är då Reinfeldtbysten ett migrationsmisslyckandets minnesmärke? Nej, det är snarare ett altare för arbetslinjen, ansvar och Alliansen.
Fredrik Reinfeldt lyckades med det ingen annan moderat lyckats med tidigare. 2006 både ökade man partiets valresultat och vann valet. Det blev en borgerlig majoritetsregering som dessutom fick förnyat förtroende av väljarna 2010 för fyra år till. Regeringen blev omvald trots att man legat hopplöst efter i opinionen under tre år och åtta månader av mandatperioden. Sett utifrån är bildandet av Nya Moderaterna och Alliansen det största politiska skeendet på flera decennier. Inte ens den mest inbitna motståndaren kan neka faktumet att Fredrik Reinfeldt är den politiska ledare som skrev om spelreglerna för svensk politik, detroniserade Socialdemokraterna och skördade aldrig tidigare skådade framgångar för Moderata Samlingspartiet.
Inte ens den mest inbitna motståndaren kan förneka att Reinfeldt skrev om spelreglerna för svensk politik.
Fredrik Reinfeldt och Anders Borg såg ett verkligt problem och lyckades formulera det på ett sätt som vann människors hjärtan – utanförskapet – samtidigt som de erbjöd en sammanhängande berättelse om att en annan verklighet är möjlig – arbetslinjen – och lät lösningen materialiseras – jobbskatteavdraget – på ett sätt som kändes i plånboken och vardagen. Det satte väljarna i rörelse, och när rösterna avlagts fick Reinfeldt säga de legendariska orden: ”mina vänner, svenska folket har röstat fram en alliansregering.” Under åren som följde pressades utanförskapet tillbaka reform för reform och hundratusentals fler kom i arbete. Sverige kom bäst genom finanskrisen. I valet 2010 stärktes väljarstödet till rekordhöga 30,06 procent.
Omdaningen av Moderaterna skapade ett nytt förhållningssätt till politiken. Istället för att fråga partimedlemmarna vilka deras högsta drömmar var, frågade man sig vilka problem som väljarna upplevde i sin vardag. Väljarnas problem värderades högre än medlemmarnas drömmar, vilket inte alltid var populärt internt – men det var framgångsrikt för partiet som helhet. Dessutom vägde man av egna värderingar mot verkligheten för att säkerställa att de reformer man gick fram med både kunde samla ett brett stöd och var genomförbara i praktiken. Sammanfattningsvis är Nya Moderaterna inte ett sakpolitiskt projekt, utan en metodförändring; att genuint söka svar på svåra frågor och vara beredd till mindre uppoffringar för att vinna större segrar.
“Den moderna politikerns främsta förutsättning är: förändra er eller dö”, sa Fredrik Reinfeldt i kongresshallen i Örebro 2007. Det myntade titeln till reformantologin Jesper Skalberg Karlsson och jag gav ut våren 2022. Vi argumenterar där för att både de som anför linjen att Nya Moderaterna var ett PR-trick för att sminka över samma gamla moderater och de som menar att Nya Moderaterna var en nyliberal invandringssekt som ville slå sönder nationalstaten, missar det viktigaste och riktiga arvet efter Fredrik Reinfeldt. Vi menar att Nya Moderaterna var ett ytterst verkligt projekt och att det finns ett arv som bör förvaltas med vördnad – för att inte falla tillbaka till en tid när vårt parti var en perifer rörelse av ständiga valförlorare på en dogmatisk ökenvandring. Moderaterna ska vara ett framåtsyftande, konstruktivt och nyfiket parti som kan samla halva folket.
Fredrik Reinfeldt kan inspirera till mycket. Främst kanske hans strävan efter att ständigt vara i rörelse.