Så blev USA världens tionde farligaste land för kvinnor
En ny internationell undersökning visar att USA uppfattas som världens tionde mest farliga länder för kvinnor. Vad gäller sexuellt våld delar USA tredjeplatsen med Syrien. Orsaken till den skeva bilden av verkligheten verkar vara #Metoo-rörelsen.
En undersökning av Thomson Reuters Foundation har givit uppseendeväckande resultat. En enkät bland 548 experter på kvinnofrågor visar att USA är det tionde farligaste landet i världen att vara kvinna i. Frågorna handlade om tillgång till sjukvård, om diskriminering, kulturella traditioner, sexuellt våld, icke-sexuellt våld och människohandel.
De enda nio länderna som uppfattades som värre än USA är, med det värsta först: Indien, Afghanistan, Syrien, Somalia, Saudiarabien, Pakistan, Demokratiska republiken Kongo, Yemen och Nigeria.
Bland länderna som undersökningens experter anser är tryggare för kvinnor än USA återfinns bland annat:
Tchad, där kvinnlig könsstympning är utbredd och Boko Haram, den IS-anknutna terroristgruppen som 2014 kidnappade hundratals skolflickor i grannlandet Nigeria, härjar.
Singapore, där det är lagligt för en man att våldta sin fru så länge hon har hunnit fylla 13. Förutsatt att de inte har separerat i väntan på skilsmässa. Då får han inte våldta henne.
Irak, där det pågår ett inbördeskrig.
El Salvador, landet med högst antal mord per capita i världen.
I kategorin sexuellt våld kommer USA på en delad tredjeplats med Syrien. Vad gäller icke-sexuellt våld anses bland andra Mexiko och Somalia vara tryggare länder. Med andra ord: De 548 experterna på kvinnofrågor verkar en aning förvirrade.
Det rör sig inte heller om vilka självutnämnda kvinnorättsvetare som helst. Thomson Reuters Foundation är knuten till mediejätten som bland annat äger Reuters, som är källan till de flesta av svenska TT:s nyheter. Deras experter kommer från samtliga FN:s 193 medlemsländer. Så hur kan de ha landat i slutsatsen att USA är ett av världens tio farligaste länder för kvinnor?
Thomson Reuters Foundation förklarar:
Experter, kvinnorättsförkämpar och överlevare sade att en ökande medvetenhet om attacker mot kvinnor i samband med #Metoo-rörelsen, landets överdimensionerade roll på världsscenen och en tolerans för våld bidrog till uppfattningen om fara i USA.
Det stämmer att mediebilden är skev. Hur många artiklar om det dödliga våldet i El Salvador eller könsstympningen i Tchad har egentligen nått en lika stor publik som Harvey Weinsteins härjningar? Jag vet vilka länkar som varit mest frekventa i mitt nyhetsflöde. Jag är rätt säker på vilka nyheter som givit upphov till störst demonstrationer, flest hashtaggar och högst ramaskri.
I kategorin sexuellt våld kommer USA på en delad tredjeplats med Syrien.
Självklart är människor i allmänhet mer intresserade av vad som uppfattas som nära dem själva. Utan tvekan är det vanligare, åtminstone i vår del av världen, att känna sig mer bekant med Hollywood än med anonyma personers oglamourösa tillvaro i Mellanöstern, Asien eller Nordafrika. Hur många kan ens ärligt säga att de kan namnge fler tredje världen-länder än Hollywoodskådespelare?
Dessutom var ju #Metoo en nyhet; våldet i Latinamerika och inbördeskriget i Irak är trots sina ohyggligheter journalistisk skåpmat vid det här laget. Och givetvis påverkas vår uppfattning av medierapporteringen.
Det som skaver är att de 548 experterna på kvinnofrågor i Thomson Reuters Foundations gedigna nätverk också har låtit sig påverkas så starkt av medierapporteringen. Alla som tänker efter, vilket man får förmoda att en expert ibland gör, inser att USA hör hemma i en helt annan del av av spektrumet till Afghanistan, Syrien och Saudiarabien. Den som skärskådar vad #Metoo-rörelsen har kommit att omfatta – ett försök att kyssa någon man trott sig uppleva kemi med, en dejts oförmåga att uppfatta ”icke-verbala signaler”, busvisslingar – förstår utan tvekan att det är så vitt skilt från våldtäkt, misshandel och mord att det inte ens är gradskillnader utan artskillnader.
Genom att samla så skilda fenomen under ett och samma paraply suddade #Metoo-rörelsen ut gränsen mellan tvång/våld och klumpigt beteende. Thomson Reuters Foundations undersökning visar vilken dålig idé det var. Jämställer man bristande förståelse för icke-verbala signaler med hot, våld och frihetsberövande påverkar det ens verklighetsuppfattning negativt. Man kan till och med på fullt allvar börja tro att USA är världens tionde farligaste land att vara kvinna i.