Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Maria Eriksson: Så vill EU lära sjuåringar att höja skatten

Appen Taxlandia är EU:s senaste medel för att utbilda oss om skatter. Huvudbudskapen är att låga skatter är dåliga och att satsningar på supersnabba höghastighetståg är bra.

Nu ska EU lära barn att det är häftigt att betala skatt. På portalen Taxedu finns informationsmaterial för barn och ungdomar i olika åldrar. ”Fun facts” om skatter i olika länder och redogörelser för hur skatter gynnar ungdomarna i vardagen, är ett par av inslagen som ska få unionens yngre att förstå värdet av att betala skatt.

Till satsningen hör också appen Taxlandia. Den utgör ett spel där användaren blir premiärminister i Taxlandia, ett litet europeiskt land med höga berg och blå sjöar. Låga skatter har man också. Tio procent, närmare bestämt. Vilket förstås är långt under riktiga EU-länder i alla relevanta skattemått.

Ett tag är allt frid och fröjd. Men plötsligt händer något! Taxlandias grannländer bygger snabbtåg. Det har Taxlandia inte råd med, eftersom skatterna är för låga. Turismen minskar. Följaktligen har landets regering beslutat att höja skatterna. Men hur ska det göras utan att undvika skattesmitning? Här gäller att stärka medborgarnas solidaritet och att snabbt dela ut pengar till nya infrastrukturprojekt för att säkra en god utveckling för landet.

Bortsett från det uppenbart obehagliga i politisk propaganda från myndigheter riktad mot barn, lider Taxlandia av alla de problem man kan förvänta sig när komplexa frågor ska kokas ner till dagisnivå.

Bortsett från det uppenbart obehagliga i politisk propaganda från myndigheter riktad mot barn, lider Taxlandia av alla de problem man kan förvänta sig när komplexa frågor ska kokas ner till dagisnivå.

Här finns förstås inget resonemang om moraliska frågor kring skatt. Politikerns roll i detta spel är endast att fungera som samhällsingenjör. Höj skatten för att få mer pengar till en ny flygplats nästa år. Sänk den om folk blir för upprörda över höjningen. Oj hoppsan, landets ingenjörer vill ha fler sportanläggningar, vill du lägga 500 000 Euro på det? Eller 1 350 000 Euro på att bygga världens snabbaste tåg och ”ta ditt land till 21 århundradet”?

Att höjda skatter kan bidra till en minskande ekonomi och därmed lägre skatteintäkter är förstås också alltför komplext att få med.

Det är för övrigt ett märkligt råd att locka turister med höjda skatter. För att ta några exempel är det svårt att se hur turismen skulle öka av dyrare hotellvistelser (höjda inkomstskatter), shopping (moms), krogbesök (alkoholskatt) och resor (flygskatter).

Utöver turister har Taxlandia en betydande IT-industri och ett antal viktiga huvudkontor. Men även detta hotas, enligt spelet, av lågskattepolitiken.

Att höjda skatter kan bidra till en minskande ekonomi och därmed lägre skatteintäkter är förstås också alltför komplext att få med.

Men vänta nu… Förmånliga skattenivåer som har lockat investeringar från internationella IT-bolag… det låter nästan som Irland.

Inte bara har man EU:s lägsta skattetryck, utan har också genom förmånliga skattenivåer lockat till sig investeringar från internationella IT-företag, som till exempel Apple.

Problemet är att länder med högre pålagor vill hindra denna ”illegala skattekonkurrens”. I oktober meddelade EU-kommissionen att Irland dras inför rätta för att man låtit Apple betala för lite skatt. Det avstod apptillverkarna från att ta med i spelet. Liksom att ekonomin i verklighetens Taxlandia går som tåget. Snabbtåget.