Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

27: Knark, utvisningar och hoppande majoriteter

Vad ska man rösta på om man vill slippa Miljöpartiets politik? Varför utvisar Sverige kompetenta människor som försörjer sig själva men låter dömda våldtäktsmän stanna? Varför vill så många ha en stark regering, när en svag vore bättre för demokratin? Varför blir poliser upprörda när Kanada legaliserar bruket av cannabis?

I det tjugosjunde avsnittet av Smedjanpodden diskuterar Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn maktskiftet i Stockholm, där den borgerliga alliansen har förhandlat bort några av sina viktigaste vallöften för att tillgodose Miljöpartiet. Strävan efter en stark majoritet ger marginella extrempartier ett oproportionerligt stort inflytande. På riksplanet har längtan efter en stabil majoritet lett till att Sverige ännu efter nästan två månader inte har någon regering.

Migrationsverkets beslut blir allt underligare. Nyligen meddelades att en sexåring skulle utvisas, trots att han hade morföräldrar i Sverige. Samtidigt får dömda gruppvåldtäktsmän stanna, av ”humanitära skäl”.

Reaktionerna på Kanadas legalisering av cannabis har varit förvånansvärt positiva i den svenska debatten, förutom hos polisen, och Blanche har en teori om varför.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean