Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Våga ta ställning mot monopolet

Det finns en riksdagsmajoritet för gårdsförsäljning, men den goda nyheten har en bitter bismak: Rädslan för att sätta sig emot Systembolaget finns kvar. Alliansen måste våga ifrågasätta alkoholpolitikens heliga ko.

Både Alliansen och Sverigedemokraterna vill tillåta gårdsförsäljning, rapporterar Sveriges Radio. Partierna behöver fortfarande enas om hur det skulle gå till, men i teorin skulle en motion om att låta bryggare och vinodlare sälja sina egna produkter kunna gå igenom riksdagen.

Det är en glädjande nyhet. Liberaliseringar på alkoholområdet lyser med sin frånvaro, trots att 90- och 00-talens frihetsreformer har fungerat väl, och vänsterregeringen är på god väg mot nya regleringar och förbud. Före detta folkhälsominister Gabriel Wikström ”stängde dörren för gårdsförsäljning med argumentet att det ”inte är förenligt med den svenska alkoholpolitiken”.

Nu håller dörren på att öppnas igen. I juni röstade Skånes regionfullmäktige för att ansöka hos regeringen om att få tillåta gårdsförsäljning av öl och vin under en treårig försöksperiod. Förslaget kom ursprungligen från Liberalerna, som annars inte direkt är berömda för någon frihetlig linje i livsstilsfrågor. Riksdagsledamoten Betty Malmberg (M) vill å sin sida att Östergötland ska bli försökslän för gårdsförsäljning.

Egentligen säger det sig självt att den som har ett alkoholberoende inte kommer att hindras av Systembolagets öppettider.

Centerpartiet har plockat upp frågan och målat den landsbygdsgrön. ”För svenska vinodlare och bryggare som i dag säljer egenproducerat vin eller öl skulle gårdsförsäljningen kunna skapa många nya affärsmöjligheter och därmed fler jobb”, skriver partiets miljöpolitiska talesperson – men med tillägget: ”På så sätt kan vi hitta en väg som möjliggör för gårdsförsäljning utan att utmana Systembolaget.”

Det där sista återkommer plågsamt ofta hos Allianspartierna. Kristdemokraterna, som länge envetet höll fast vid den paternalistiska linjen, svängde till slut i den senaste valrörelsen – men med en brasklapp från Göran Hägglund om att gårdsförsäljningen inte får hota Systembolagets monopol.

Varför inte?

I svensk debatt tas det ibland nästan för givet att Systembolaget är de svaga i samhällets skydd mot den onda alkoholen. Monopolbolaget självt har en minst sagt grandios självbild:

Vi säljer alkohol men begränsar samtidigt alkoholproblemen. Alkoholens negativa sidor skulle drabba fler utan vår ensamrätt. Vi finns framför allt för barn och familjer, som skulle drabbas om en beroende förälder eller partner kunde få tag i alkohol lika enkelt som ett paket mjölk.

Problemet är bara att det inte finns några faktiska belägg för Systembolagets påståenden. I mitten av 90-talet avskaffade Sverige fem av sex alkoholmonopol, och ändå har den alkoholrelaterade dödligheten inte ökat utan minskat – trots att antalet serveringstillstånd har ökat och vi privatimportera mer alkohol. Och egentligen säger det sig självt att den som har ett alkoholberoende inte kommer att hindras av Systembolagets öppettider, lika lite som en narkotikamissbrukare hindras av förbudet.

Systembolagets monopol behöver utmanas.

Däremot utgör Systembolaget i sig en frihetskränkning. Genom sin monopolställning hindrar det bryggare och vinodlare från att sälja sina egna fullt lagliga varor, och begränsar kundernas valmöjligheter.

Att tillåta gårdsförsäljning vore ett viktigt steg på vägen mot en rimligare alkoholpolitik, och allianspartierna har rätt i att det vore bra för landsbygden, företagandet och jobben. Förmodligen skulle det, trots den förre folkhälsoministerns övertygelse om motsatsen, gå att genomföra utan att Systembolagets monopol hotas.

Men det är just det att Systembolagets monopol behöver utmanas. Att bekämpa monopol och förmynderistisk politik borde vara självklara ställningstaganden för allianspartierna. Högern måste våga vara lite frihetlig.