Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Samhälle Åsikt

Vårdexperiment med dystra resultat

Socialdemokraternas realtidsexperiment för vården i Region Stockholm pågår, och nu börjar konsekvenserna bli tydliga. Lovisa Lanryd gör några nedslag i vårdkrisen och frågar sig varför medierapporteringen lyser med sin frånvaro.

Konsekvenserna av finansregionrådet Aida Hadzialics vårdpolitik börjar märkas. Foto: Marko Säävälä/TT

43 procent. 

Den enkla siffran sammanfattar det första året med Socialdemokraterna vid makten i Region Stockholm. Så mycket har nämligen köerna ökat i huvudstadsregionen. I januari 2023 började den nya politiska inriktningen för Region Stockholm gälla. Då väntade, enligt SKR, 3 871 av patienterna längre på en vårdinsats än vad lagen tillåter. Ett år senare är kön 5 568 patienter. 

Ändå har de kritiska frågor till den högsta politiskt ansvariga, regionrådet Aida Hadzialic (S), lyst med sin frånvaro. Inte heller har media visat något större intresse för de nedläggningar som pågår. Något som Hanif Bali nyligen noterade i en artikel på Expressens ledarsida.

I min Timbrorapport Socialiseringsvågen i Stockholm kartläggs många av de beslut som lett fram till de kraftigt ökade köerna i Region Stockholm. Men Socialdemokraterna tycks inte vara färdiga. Nu går regionen in i nästa fas. 

***

Närakuten vid Hötorget ligger inklämd i ett vanligt kontorshus i centrala Stockholm. Dit har 35 000 patienter årligen sökt sig för att få vård för brutna ben, inflammationer eller allergiska reaktioner. Innan närakuten öppnades hade akutmottagningen på S:t Görans 15 000 fler patienter per år. Att närakuten avlastar de hårt ansatta akutmottagningarna i Stockholm är ett faktum. 

Dessutom gör man det för en billigare peng. Samma benbrott som behandlas på närakuten kostar 280 procent mer att behandla på akutsjukhusen. Trots detta beslutade det nya styret i regionen att lägga ned närakuten i stan. Det var inte, som man skulle kunna tro, för att göra sig kvitt en “moderat-reform”. Närakutreformen var faktiskt S, MP och V:s initiativ från början av 2000-talet. 

Under de senaste åren har antalet besök ökat på närakuterna och minskat på akutsjukhusens akutmottagningar. Det betyder att akutmottagningarna får loss resurser till att ta hand om de patienter som verkligen behöver akutsjukhusens hjälp. Andelen patienter som läggs in på sjukhus efter besök på akutmottagning har samtidigt ökat. Det är en indikation på att det verkligen är de sjukaste patienterna som söker sig dit.

När kollegor flyr mottagningen som tagit år att bygga upp, blir det tungt för de som väljer att stanna.

Närakuten vid Hötorget, som drivs av vårdbolaget Aleris, skulle enligt plan stänga den 31 december i år. Men under våren meddelade Aleris att man tvingas stänga i förtid, inte för att man vill, utan för att vårdpersonal är precis som vilka människor som helst. Om Socialdemokraterna hade beslutat att stänga din arbetsplats i december i år hade du troligtvis gjort precis som de, och letat efter ett nytt jobb. 

När kollegor flyr mottagningen som tagit år att bygga upp, blir det tungt för de som väljer att stanna. I detta fall så tungt så att Aleris bedömde att det inte går att upprätthålla någon slags rimlig arbetsbelastning, och i slutändan leverera den vård som patienterna enligt avtalet har rätt till. Det som skulle bli en stängning när snön låg på marken blev i stället när de sista varma vindarna for genom staden. Närakuten slog igen dörrarna den sista augusti. Patienterna då? Ja, de får helt enkelt söka sig till S:t Görans eller Södersjukhusets akutmottagningar.

***

Liknande personalflykt och nedläggningar pågår inom alla de vårdområden som berörs av vänsterstyrets omställningsplan för vårdval. I början av sommaren lämnade vårdgivare inom vårdval ögonsjukvård in ansökningar om förtida upphörande. Det klubbades igenom av regionstyret. 

Memira AB aviserar att de lägger ned en mottagning i Nacka. Rimbos ögonmottagning ska också läggas ned. Men det är inget problem enligt S-styret. Regionen stoltserade tvärtom i DN med beslutet att slopa vårdvalet, när det begav sig.

Regionen har inte arbetat upp kapacitet att ta hand om alla patienter vid nedläggningen av vårdvalet.

Enligt Talla Alkurdi (S), sjukvårdsregionråd, har vårdvalet lett till överkonsumtion. Men det stämmer inte. Ökningen i antal vårdbesök sedan vårdvalets införande matchas av en minskning inom andra delar ögonsjukvården, huvudsakligen på S:t Eriks ögonsjukhus.

Och nu till ytterligare ett problem. Regionen har inte arbetat upp kapacitet att ta hand om alla patienter vid nedläggningen av vårdvalet. Det gjorde att man på ett extrainkallat möte den 17 juni fick fatta ett nytt beslut om att skjuta upp tidpunkten för vårdvalets upphörande. 

I Region Stockholm uppfylls vårdgarantin i 97 procent av fallen i ögonsjukvården, jämfört med 71 procent nationellt. På mottagningen i Rimbo genomfördes 7 500 besök år 2023. Nu ska den stängas och regionen skriver själv att det får konsekvenser för den jämlika vården när patienterna nu behöver åka fyra mil till Täby.

Mottagningarna stänger av precis samma anledning som närakuten. När Socialdemokraterna meddelar att ögonläkare ska bli av med jobbet den 1 september 2025 blir det genast svårare att behålla och rekrytera personal. Vem vill arbeta på en arbetsplats som politiken snart ska stänga ned?

Beslutet att skjuta på vårdvalets avslutande vittnar om att styret darrar på manschetten. Denna gång kom dock beslutet för sent för att stoppa nedläggningarna av dessa mottagningar, och fler vårdgivare vittnar om att de kommer att följa Memira och Rimbo. Barn i norra länet, som Märsta och Rimbo, måste nu åka till Täby. Ojämlik vård utgör samtidigt Socialdemokraternas främsta kritik mot vårdvalen, eftersom den fria etableringsrätten inte kan styra geografisk placering. Visst är det ironiskt?

Ur ärende HSN 2019-1345.

***

Under våren och sommaren har även den gradvisa tvångsmonopoliseringen av ambulanssjukvården börjat. I mars tog det regionalt ägda AISAB över ambulansverksamheten i länets södra delar från det privata bolaget Falck. AISAB stoltserar med att man nu har över 1 000 medarbetare. 300 av de medarbetarna har haft nästintill noll att säga till om gällande bytet av deras arbetsgivare. De tvångsförflyttades, precis som lokalerna, över till AISAB. 

Den 9 augusti tog AISAB också över ansvaret för Region Stockholms akutläkarbilar och jourläkarbilar från Capio, som även de har blivit av med uppdraget. Till hösten kommer ambulanshelikoptrarna samt prioriterings- och dirigeringstjänsten att successivt tas över, till dess att all prehospital vård går under regionens egen flagg. 

I valet 2022 var Socialdemokraternas valbudskap att byta kölappar mot vårdplatser.

I valet 2022 var Socialdemokraternas valbudskap att byta kölappar mot vårdplatser. En plan skulle tas fram för att öppna många fler. Hittills går utvecklingen i rakt motsatt riktning. Vårdplatserna har blivit drygt 120 färre hittills i år, vilket motsvarar ett helt Norrtälje sjukhus, på tvären med vad Socialdemokraterna lovade i sitt valmanifest.

Ett par undantag finns. Vårdplatserna har varit fler inom vårdval geriatrik, och cirka 300 fler patienter har varit inskrivna inom vårdvalet avancerad vård i hemmet. Det är två vårdval som med Socialdemokraternas beslut nu hotas av nedläggning och där jämlikheten kommer att försämras ytterligare, när vårdplatserna försvinner från länets yttre delar för att i stället landa på Södermalm och Ersta sjukhus. 

I augusti klubbades planen för vårdplatserna i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det är dock svårt att se hur planen faktiskt ska leda till fler vårdplatser. Där föreslås inte några ytterligare åtgärder för en vårdplatsplan, eftersom regionen uppfyller Socialstyrelsens riktlinjer kring antalet vårdplatser. 

När Socialdemokraterna satt i opposition hade de ett högt tonläge i fråga om “vårdplatsbristen”. Men i den nya planen står att antalet vårdplatser är samma som 2022 och 2023. Till det lyfts att Region Stockholm arbetar på ett annat sätt, genom att erbjuda patienter som hade behövt en vårdplats på något av sjukhusen, avancerad sjukvård i hemmet (ASIH). Räknar man in ASIH är platserna nästintill det dubbla. Något jag själv skrivit i fler interpellationssvar till S än jag kan räkna. Det är inte förrän nu som detta verkar spela någon roll för länets patienter enligt Socialdemokraterna. 

Planen landar alltså i att det inte behövs en plan för fler vårdplatser. Troligtvis är det en korrekt bedömning. Det tråkiga för styret är att det synliggör det egna hyckleriet. 

Samtidigt får sjukhusen extra pengar för att läget är så pass pressat i akutflödet och öppenvården. Det prognostiserade resultatet för hälso- och sjukvårdsnämnden 2024 uppgår till minus 845 miljoner kronor, 285 miljoner mer än det underskott som estimerades i nämndens verksamhetsplan 2024. Sjukvården bokstavligt talat blöder pengar samtidigt som vård läggs ned.

Prenumerera på Smedjan!

Varje lördag får du som prenumerant (gratis) ett nyhetsbrev med exklusiv text av Svend Dahl och lästips från veckan som gått. Dessutom unika erbjudanden på Timbro förlags utgivning.

Men vi behöver inte ha det så. I veckan släpptes en rapport som visar att stockholmarna skulle kunna få dubbelt så många operationer per skattekrona. Studien jämför kostnaderna för ingrepp som utförts av privata vårdgivare i vårdvalen med likadana ingrepp som utförts i Region Stockholms egen regi. För knäoperationer är vården i snitt 40 procent billigare. Detsamma gäller för höftproteser. Verksamheter i egen regi kostar alltså mer. Ändå är det dit allt mer vård flyttar.

***

Det borde vara högintressant att följa resultatet av en unik omläggning av vårdpolitiken. Särskilt när den följer den retorik partiordföranden för det största partiet haft kring välfärdspolitiken. Men mediernas intresse svalnade så fort det rödgröna styret tog makten. Som Hanif Bali konstaterar i den ovan nämnda Expressenartikeln hade det varit synnerligen intressant att höra regionrådet Aida Hadzialic (S) svara på frågor som:

Är vården i Region Stockholm tillräckligt finansierad i dag? Vad händer med möjligheterna att rekrytera när man ägnar sig åt massuppsägningar? Vem ska betala för underskottet? Hur påverkas medborgare i hela länet – och vårdens jämlikhet – av denna historiska nedläggning? Är det så man vårdar sin personal och för personalpolitik – man varslar personalen så att de ska flytta på sig? Regionens största verksamhet befinner sig i djup kris. Du är högst politiskt ansvarig i Region Stockholm. Hur har ni kunnat låta det gå så långt? Hur mycket är stockholmarna beredda att betala för ett SL-kort? Har du uppfyllt dina vallöften?

Det är inga konstiga frågor. Alla har faktiskt regelmässigt ställts till Aida Hadzialics företrädare.