Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Vapenhysterin har gått för långt

Politiker som poserar med vapen väcker förskräckelse, och när en riksdagsledamot använder en bild ur tv-spelet Call of Duty för att göra en skämtbild om sin konflikt med DN:s ledarsida kräver Tidningsutgivarna ett möte med hans partiledare. Stora delar av den svenska offentligheten överreagerar på vapen till den grad att det är bortom rimlighetens gräns.

Sara Skyttedals Twitterbild.

Förra veckan blev KD-toppen Sara Skyttedal misstänkt för vapenbrott i Danmark. Hon hade nämligen haft med sig en försvarsspray till Kastrup som är laglig i Sverige men däremot inte i Danmark.

Att bli misstänkt för vapenbrott för att man tar till ett relativt milt sätt att skydda sig mot attacker – en reell risk för en högt profilerad politiker – är en aning absurt. Detta poängterade Skyttedal genom att publicera en bild på Twitter där hon poserar med ett skjutvapen, och skriva att Danmark måste jobba på sin second amendment-lagstiftning (en referens till det tillägg i den amerikanska konstitutionen som ger amerikanska medborgare rätt att äga och bära vapen).

Det är ett rimligt uttalande. Sverige och Danmark har båda vapenlagar som lämnar väldigt lite utrymme för självförsvar. Dessutom lämnar vapenlagarna väldigt lite utrymme för lagliga vapenägare att utöva sin hobby. I Sverige har vi hundratusentals jägare och sportskyttar som nyligen, i och med EU:s ursprungliga förslag till vapendirektiv, riskerade att se sina respektive sporter utplånas. Det är en stor men marginaliserad väljargrupp som alltför ofta blivit slagpåse för meningslös symbolpolitik.

Skyttedals Twitterpost möttes däremot av indignation. DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki hävdade att Skyttedal hycklade, för ”hade en ung man från en förort publicerat en bild med samma revolver hade det varit oacceptabelt, ett tecken på hur normer i samhället förfaller”. I själva verket är det högst tvivelaktigt att en ung man från en förort som poserat med samma vapen på samma skjutbana skulle föranleda sådana reaktioner från Kristdemokraterna.

Därefter publicerade riksdagsledamoten Hanif Bali en bild där han själv poserar med ett gevär: ”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9.” Den här gången var det Liberalernas partiledare Jan Björklund som stod för bestörtningen genom att indikera en parallell till skolskjutningar: ”Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att posera i sociala medier med ett automatvapen i en skolbyggnad.” I själva verket låg skjutbanan Bali hade besökt i källaren till Högsätra skolas gymnastiksal, och en skjutbana är en av de mest lämpliga tänkbara platserna att posera med ett vapen.

Att det är ett skämt är så uppenbart att det borde vara omöjligt att misstolka.

Skytte är en del av det svenska föreningslivet, och sett till antalet utövare en stor sport i Sverige. Den är långt ifrån ensam om att vara farlig om den utövas fel – se ridsport, motorsport och bergklättring – men just därför omgärdas den även av väldigt hög säkerhet. Ändå behandlas skytte på ett helt sätt än andra sporter. Dess utövare misstänkliggörs av lagstiftare och makthavare, och sporten var nyligen nära att i praktiken förbjudas när EU-kommissionen föreslog ett förbud mot halvautomatiska vapen.

Orsaken verkar vara att vapen, för vapenmotståndare, har ett negativt symbolvärde. För dem som lagligen handskas med vapen är det en del av deras hobby, endera jakt eller sportskytte. För många utomstående verkar i stället blotta bilden av ett vapen uppfattas som ett problem. Exempelvis har de flesta emoji-tangentborden de senaste åren bytt ut sina små bilder av vapen mot bilder av en grön leksakspistol, något som – på fullt allvar – började med en kampanj för att ”Avväpna Iphonen”.

Nu har även en annan Hanif Bali-bild fått uppmärksamhet. Riksdagsledamotens ansikte har redigerats in sitt i omslaget till tv-spelet Call of Duty, som fått underrubriken ”Hanif & DN at war”. Det syftar på den frostiga relationen mellan Dagens Nyheter och riksdagsledamoten, och att det är ett skämt är så uppenbart att det borde vara omöjligt att misstolka.

Men det är det tydligen inte. I stället för att dra på mungiporna och scrolla vidare, eller ens rynka ögonbrynen och scrolla vidare, begärde mediehusens branschorganisation Tidningsutgivarna i går ett möte med Balis partiledare ”angående de anspelningar på krig och hot mot medier som partiets riksdagsledamot Hanif Bali uttryckt i sociala medier”. Som grädde på moset gick dessutom Stefan Löfven ut och påstod att Balis agerande hotar media. I samma text uttrycker journalisten det som att riksdagsledamoten har förklarat krig mot Dagens Nyheter.

Det är förstås omöjligt att veta om statsministern och Tidningsutgivarna verkligen saknar förmågan att skilja skämt från hot, eller om de misstolkar med flit. Men det står klart att vapenhysterin har gått alldeles för långt. Ibland – oftast – är ett vapen bara ett hobbyverktyg.