Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

PAKET: Staden

Med anledning av Timbros satsning på staden har vi på förlaget valt ut sex titlar där vi tycker staden analyseras på ett intressant sätt.

 

895 kr

Övergivna platser – Jan Jörnmark

Under det senaste halvseklet har Sverige förändrats på ett dramatiskt sätt. Stora företag som Volvo och Saab har brutits upp eller försvunnit. Storstäderna har blomstrat samtidigt som de traditionella industribygderna förlorat arbeten och befolkning. Övergivna platser – finalen innehåller både historierna och fotografierna från platserna, från städerna, där den svenska samtidshistorien skapades.

Tunnelbanemiraklet – Pär Isaksson

Berättelsen om ett av de mest framsynta besluten i vår moderna historia: att bygga en tunnelbana i huvudstaden.

Allt du behöver veta om bostadspolitik – Fredrik Kopsch

Att flytta hör till livets självklarheter. Vi flyttar hemifrån för att studera eller jobba, vi flyttar ihop med någon, vi flyttar till något större när vi bildar familj.

Men att flytta har också blivit väldigt svårt. Absurda kötider i storstäderna, skenande andrahandspriser och allt striktare kapitalkrav från bankerna. Allt du behöver veta om bostadspolitik förklarar varför det har blivit som det blivit.

Urkällan – Ayn Rand

En episk roman om människans skaparkraft, kärlek och triumf. Finns även som ljudbok, inläst av Stefan Sauk.

En flyktig framgångssaga – Jan-Evert Nilsson

Östra Blekinge stod och föll med omvärlden. Hoppfullhet eller hopplöshet? Sådant bestämdes i Stockholm. Att denna avkrok under en kort, berusande tid skulle bli ett av Europas hetaste IT-kluster lät som ett av den luttrade lokalbefolkningens bittra skämt.

En flyktig framgångssaga är historien om en formidabel succé och ett brådstörtat fall. Om när en butter gårdag mötte en flåshurtig framtid. Och hur det ofta går som bäst när ingen egentligen har en aning om vart man är på väg.

Är det någon vits med Göteborg? – Mikael Hermansson

Porten mot väster. Lilla London. Änglarnas stad.

Göteborg bär sina många epitet i en anda av äkta och tillkämpad stolthet, men lever också med sina många politiska konflikter och djupa sociala motsättningar. Lite rödare, lite argare men också lite charmigare än resten av Sverige.