Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

31: Black Friday, EU, grindsamhällen och zombier

All reashopping är inte konsumtionshets, EU har ingen kontakt med folkopinionen, den ökande grova kriminaliteten riskerar att leda till allt fler grindsamhällen, och zombiefilmer och -serier är inte en helt oproblematisk genre. Och så har vi fortfarande ingen regering.

I veckans avsnitt av Smedjanpodden tar sig Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn an black friday-rean. Är den ett utslag av osund konsumtionshets där människor köper en massa saker de inte behöver, eller är en rea ibland bara en rea?

Vi kommer in på EU-kommissionen, som i ett försök att lägga örat mot marken har visat hur dålig koll den faktiskt har på EU-opinionen. Medan få vill se ett expanderande EU agerar unionen tvärtom – men är det byråkratiers inneboende expansionsvilja eller EU:s egen filterbubbla som ligger bakom den bristande verklighetskontakten?

Vidare talar vi om grindsamhällen som ett symptom på det ökande problemet med våld i samhället. Rån och inbrott sprider sig även i vad man länge har tänkt på som trygga medelklassområden. Försöken att skydda sig, exempelvis med grindar och staket, provocerar dock.

Slutligen går vi igenom den populära zombiegenren. Den är både ett uttryck för en identitetspolitiskt överkänslig populärkultur där det är så obekvämt att porträttera någon som ”den andre” att odöda får ta på sig rollen, och ett problem: ”Den andre” bör inte avhumaniseras utan vara någon man kan sympatisera med.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean