Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

72: Gör-det-själv-samhället och den nya sociala ingenjörskonsten

Staten sköter inte viktiga uppgifter den åtagit sig. I stället straffar den personer som tar saken i egna händer, och lägger sin energi på social ingenjörskonst. Smedjan tar ett helhetsgrepp på offentlighetens strategiska och praktiska misslyckanden.

I veckans avsnitt talar Lars Anders och Blanche om gör-det-själv-samhället, där staten på sig ansvaret för människors trygghet, vård, tillgång till bostäder och mycket mer, men utan att leverera. I stället får människor i många fall klara sig själva – men riskerar då att straffas av staten, som om de försökte kringgå ett fullt fungerande system och inte ett system som är dysfunktionellt på många allvarliga punkter.

Vi talar även om den nya vågen social ingenjörskonst, där teknokrater försöker styra hur vi bor, reser, betalar, dricker och röker i syfte att göra människor så ekonomiskt effektiva och yteffektiva som möjligt. Ett illustrativt exempel är flygskatten, som i dagarna lyckades få ännu en flyglinje att sluta avgå från Sverige. Slutligen diskuterar vi varför rökning har blivit en frihetsfråga.

Turn on, tune in, freak out!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean