Borgerligheten borde inte låta sig utklassas av FrP
Norska Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug vill att människor ska få dricka, röka och äta hur mycket rött kött som de vill. Det gör henne mer liberal i folkhälsofrågor än något svenskt riksdagsparti. Borgerligheten borde se det som en kastad handske. Ska verkligen Fremskrittspartiet vara liberalare än M, KD, C och L?
– Min utgångspunkt för det här med folkhälsa är väldigt enkel. Jag har inga planer på att vara någon moralpolis, och kommer inte att säga åt folk hur de ska leva sitt liv, men jag tänker hjälpa folk att få information som utgör grunden för val.
– Folk borde få röka, dricka och äta så mycket rött kött som de vill, hur mycket de vill. Auktoriteter kan vilja informera, men folk vet rätt bra vad som är hälsosamt och vad som är ohälsosamt, tror jag.
Den norska folkhälsoministern Sylvi Listhaugs ord är – tyvärr – snarast revolutionerande. Folkhälsopolitiker som inte drivs av en vilja att tvinga, beskatta och förbjuda bort andras livsstil är lite av en sällsynthet. Det enda andra exemplet jag kommer på är Greklands hälsominister Pavlos Polakis, som provocerade EU:s hälsokommissionär något oerhört genom att sitta och röka stillsamt på en presskonferens mot tobak.
– Det är skamligt! Det är skamligt! Den här killen vet ingenting om hälsa, var reaktionen från EU:s hälsokommissionär, som i likhet med många meningsfränder utgår ifrån att den enda orsaken man kan ha att vilja röka är bristande kunskap om tobakens hälsoeffekter.
– Huruvida någon röker eller inte är inte en fråga om fri vilja, tillade han symptomatiskt.
De frihetliga folkhälsoministrarna har en egenskap gemensamt, vid sidan av sin liberala attityd till andras livsval: ingen av dem är borgerlig i svensk bemärkelse. Sylvi Listhaug är fremskrittspartist och Pavlos Polakis representerar socialistpartiet Syriza. Att de båda, explicit respektive implicit, ger uttryck för en mer liberal linje i folkhälsofrågor än hela den svenska borgerligheten är en skam för Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet. Det är visserligen en sak att ta ställning för folkets rättighet att dricka och röka ifred, och en annan sak att lägga ned alkoholmonopolet och avskaffa punktskatterna, men i strävan efter ett fritt samhälle ska borgerligheten ligga i frontlinjen. Inte låta sig bli omsprungen av vare sig Norges Fremskrittsparti eller Greklands Syriza.
Listahugs blotta uttalande borde ses som en kastad handske – och svensk borgerlighet borde plocka upp den.
Fremskrittspartiet har i och för sig sina rötter i en libertariansk proteströrelse mot skatter och statliga ingrepp i privatlivet. Dess ursprungliga namn var ”Anders Langes parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep”. I dag uppfattas dock FrP, ofta med rätta, som ett högerpopulistiskt parti. Det kan inte kännas särskilt bra för Annie Lööf, med hennes pågående valkampanj mot högerpopulister i Europa, att en högerpopulist i vårt västliga grannland är mer liberal än hon själv i en så grundläggande frihetsfråga.
Överlag har svensk borgerlighet presterat undermåligt när det gäller individens rätten att bestämma över sin egen alkohol- och tobakskonsumtion. Den senaste borgerliga ministern med ansvar för frågorna, socialminister Göran Hägglund, drev bland annat på för höjningar av alkoholskatten, och ett par år efter sin avgång var han tillbaka i debatten med ett ställningstagande mot gårdsförsäljning. Den senaste stora antifrihetliga reformen på området, när Systembolaget höll lördagsstängt mellan 1982 och början av 2000-talet, hade centerpartisten Karin Söder som frontfigur.
Moderaterna är minst lika illa. Dåvarande finansminister Anders Borg höjde ivrigt straffskatterna på alkohol och tobak eftersom ”det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa” och Ulf Kristersson tycker att ”Systembolaget, det ska vi behålla” – en fråga som är så viktig för honom att han såg till att få med den i Moderaternas en minut långa valfilm 2018. Vad gäller Systembolaget är även de andra borgerliga partierna, trots sina vackra ord om fria marknader och personlig frihet, förespråkare av Systembolagets monopol och dess idoga ansträngningar att uppfostra vuxna svenskar.
Listhaug har visserligen ännu inte gjort verklighet av sitt löfte att inte vara någon moralpolis, men hennes blotta uttalande borde ses som en kastad handske – och svensk borgerlighet borde plocka upp den. Liberaler och konservativa som menar att Fremskrittspartiet är populister bör visa att de själva är bättre, inte låta Fremskrittspartiet vara det mest liberala partiet i folkhälsofrågor. Och de bör verkligen inte låta sig bli omsprungna av grekiska socialister i frågor om individens självbestämmande.
Folkhälsopolitik som den ser ut i dag är en maktkamp mellan stat och individ om vem som ska få bestämma över individens livsstil. Borgerligheten har missförstått sitt eget syfte när den väljer statens sida. Det borde vara en självklarhet för varje frihetlig liberal och konservativ att folk ska få röka, dricka och äta så mycket rött kött som de vill.