Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Hanna Wagenius: De livsfarliga vaccinmotståndarna

Det går att förstå varför vissa väljer att inte vaccinera sina barn, men det gör det inte mindre livsfarligt att låta bli. Utbrottet i Västsverige måste få tjäna som en påminnelse om att lita på forskning och beprövad erfarenhet, inte konspirationsteorier.

Mässlingsutbrottet i Göteborg började den 8 december med att en man sökte vård på vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön. Sedan dess har tretton fall bekräftats där människor insjuknat, varav ett rör en anställd på Sahlgrenska sjukhuset som i sin tur riskerar att ha utsatt 63 nyfödda för smittan. Många har frågat sig hur detta är möjligt – borde inte åtminstone vårdpersonal vara vaccinerad mot denna extremt smittsamma sjukdom?

Vi vet inte varför personalen i fråga inte var vaccinerad, men det kan ha sin naturliga förklaring i att vaccinet inte började användas i Sverige förrän 1971, och någon tillräcklig täckning såg vi inte i landet förrän 1982. Många födda mellan dessa år kan tro att de är vaccinerade, men sakna fullgott skydd, och den som är född ännu tidigare behöver inte ha fått något vaccin alls mot sjukdomen.

En oroväckande trend är dock den så kallade anti-vaccin-rörelsen, som vad gäller mässlingsvaccinet har sitt ursprung i en artikel i den medicinska tidskriften The Lancet, författad av bland andra Andrew Wakefield. Enligt artikeln går det att koppla förekomsten av autism till mässlingsvaccinet – men datan som användes var manipulerad och Wakefield själv hade tagit emot 55 000 pund från advokater som ville få fram en koppling för att kunna stämma vaccintillverkare. Det finns i verkligheten inget samband alls mellan vaccination och autism, men uppfattningen har ändå blivit vida spridd.

Anledningen till detta är enkel. För den förälder vars barn drabbas av autism är det självklart att söka svar på varför det skett. Det är mänskligt att söka efter mening och orsak bakom det som drabbar en, och när något händer ens barn, ja, då är det naturligt att vilja ha något att skylla på och rikta sin vrede mot. Något vars fel det är. Det är heller inte ovanligt att tecknen på autism hos barn börjar uppträda i ungefär den ålder de normalt också får mässlingsvaccinet, och för den som letar samband kan det framstå som uppenbart att den där sprutan faktiskt är den skyldige, trots att så inte är fallet.

När något händer ens barn, ja, då är det naturligt att vilja ha något att skylla på och rikta sin vrede mot.

Men det är inte bara föräldrar till autistiska barn som fallit i den här fällan – faktum är att anti-vaccin-rörelsen tyvärr blivit bred och mångfacetterad. Den innehåller allt från kändisar till antroposofer, och predikar att sjukdomar som mässlingen, det blir barn bara starkare av i längden. I höstas spreds nyheten att en mamma i Västsverige erbjöd andra föräldrar som ville slippa vaccinera sina barn att komma och hälsa på dem för att bli nedsmittade då hennes eget hade insjuknat i mässlingen.

Problemet är att mässling inte alls är en ofarlig sjukdom. I värsta fall kan den som smittas insjukna i hjärnhinneinflammation och dö, och globalt avlider 300 personer varje dag på grund av att de insjuknat. Det innebär att om du som läser detta predikar för föräldrar att de ska avstå från att vaccinera sina barn, så kan det faktiskt vara ditt fel om någon dör i sviterna av mässlingen.

Är det verkligen något som du vill leva med?